Vi er ok

Du er ok og jeg er ok Pay attention to developing your character...

Er det dit generelle udgangspunkt i din omgang med og tilgang til andre mennesker?

Jeg vil påstå, at langt de fleste mennesker vil sige ”ja naturligvis”, for langt størstedelen af alle mennesker vil som udgangspunkt sige ja til at de da går ind for ligeværd, når de bliver spurgt.

Men der er faktisk rigtig langt, fra at gå ind for ligeværd i tankerne, til at det rent faktisk også udmønter sig i ens handlinger, udtalelser etc.

Jeg taler her om vores udgangspunkt i forhold til andre mennesker og ikke om vi mener at nogle er mere eller mindre værd som relation, i kraft af deres handlinger, holdninger med mere.

Du får lige nogle hurtige spørgsmål i en total letkøbt test, hvis du skulle være i tvivl om din egen tilgang.

 1. Vurderer og bedømmer du andre mennesker eller deres kropsdele i forhold til din egen eller samfundets lækkerheds-, normalitets- eller skønhedsskala?
 2. Respekterer og anerkender du, at andre mennesker er forskellig fra dig selv uden at være fordømmende?
 3. Mener du, eller opfører du dig som om, at du har mere ret til andres respekt end andre har?
 4. Mener du, eller opfører du dig som om, at dine rettigheder, privilegier etc. er vigtigere end andres?
 5. Bruger du andre mennesker og eller deres kropsdele uden deres klare samtykke?
 6. Overskrider du andres grænser, for at opfylde dine egne øjeblikkelige behov, uanset om du tror at det er hemmeligt eller ej?
 7. Har du en opfattelse af, eller opfører du dig som om, at andre mennesker er til for at tilfredsstille din opfattelse af hvad der er rigtigt, smukt, godt eller lignende og at du har ret til at kommentere når de ikke lever op til dette?
 8. Tager du ansvar for dig selv og dine handlinger, sådan at du bevarer din integritet og troværdighed og dermed ikke giver andre eller andet skylden, når/hvis du ikke lever op til din egen forestilling om dig selv?

Så nu skal du tælle dine point sammen.

Spørgsmål 1 – Ja = minus 1 / nej = plus 1
Spørgsmål 2 – Ja = plus 1 / nej = minus 1
Spørgsmål 3 – Ja = minus 1 / nej = plus 1
Spørgsmål 4 – Ja = minus 1 / nej = plus 1
Spørgsmål 5 – Ja = minus 1 / nej = plus 1
Spørgsmål 6 – Ja = minus 1 / nej = plus 1
Spørgsmål 7 – Ja = minus 1 / nej = plus 1
Spørgsmål 8 – Ja = plus 1 / nej = minus 1

Jo flere plusser du har, jo større respekt har du for andre mennesker og efter min bedste overbevisning dermed også overfor dig selv.

Mange af disse spørgsmål hænger også sammen med det at være et autentisk menneske med personlig integritet – og det hænger for mig meget godt sammen med også at gå ind for ligeværd.

Dér hvor du har minusser, der skulle du så nok lige se på, om det var noget, som du skulle til at være mere bevidst omkring, hvis du altså ønsker at behandle andre mennesker respektfuldt og dermed ligeværdigt.

Vi lever i en kultur, hvor vi fra barnsben af er blevet påvirket og rent faktisk også hjernevasket til, at det er helt ok at bruge hinanden, at vurdere hinanden efter et eller andet ideal, som vi absolut ikke selv kan leve op til og hvorfor i alverden skulle andre så kunne leve op til det? Dermed giver denne skala jo heller ingen mening.

En helt anden ting som jeg undrer mig over, er hvorfor vi egentlig har det her behov eller måske rettere den her vane med at vurdere hinanden, som en eller anden udstillings- eller brugsgenstand.

For hvis vi ikke overvejer vedkommende som partner, så er det vel totalt hamrende ligegyldigt, om vi føler os tiltrukket af vedkommende eller ej, hvad i alverden kan og skal vi egentlig bruge det til, hvis vi f.eks. er i et monogamt forhold eller slet ikke er på udkig efter et forhold.

For en del år siden lavede, jeg et forsøg med mig selv, for jeg havde også den her nysgerrighed og trang til at vurdere andre mennesker, så jeg afprøvede mig selv, i første omgang når jeg var på arbejdet. Når andre talte om andre mennesker, når/hvis der blev sendt billeder rundt af hel- og halvnøgne mennesker, så lod jeg være med at følge strømmen og tjekke dem ud og mærkede så godt efter i mig selv, om jeg egentlig gik glip af noget.

I starten var det lidt underligt, fordi jeg jo så ikke kunne være med i den her snak og vurderen af andre og ofte fremmede mennesker, men jeg havde det faktisk bedre med mig selv.

For jeg oplevede at jeg rent personligt ikke fik noget som helst ud af det her med at skulle tjekke andre ud, det var tomt og intetsigende og for mig ganske ligegyldigt og dermed gik jeg jo så ikke glip af noget, men oplevede tværtimod, at det var nemmere at holde fokus på de ting, der betød noget for mig i mit liv.

Jeg har for et års tid siden blokeret for alle reklamer på min computer, fordi jeg var træt af at mere eller mindre alle reklamer lignede noget der mere havde relation til sexindustrien og dermed objektiviseringen af kvinder end det de skulle reklamere for og det orkede jeg ikke længere, hverken at se på eller at støtte på nogen måde.

”De der udøver sexisme, vil som oftest bagatellisere det, og det er mange gange også disse, der er mest afvisende overfor at sexisme overhovedet eksisterer eller har nogen betydning” / Jannie Nielsen Hansen

Det tog mig ganske mange år, at finde ud af at jeg går ind for ligeværd på den bevidste måde, at finde frem til, at hvis jeg endelig skal sættes i en boks vedrørende dette emne, så kan det være en boks der hedder ”et humanistisk liberalt feministisk menneske”.

Jeg anerkender helt bestemt at det ikke altid er lige nemt at have fokus på ligeværd, netop fordi det ligger i vores kultur og opdragelse at putte hinanden i en eller anden boks, for at vurdere og bedømme hinanden – og selv i vores sprog, ligger der en masse, der giver udtryk for, at nogen og noget er mindre værdi i kraft af f.eks. deres køn, udseende etc.

Efterhånden tænker vi slet ikke over det, det er blevet så normalt og noget “alle” gør, at det kan være rigtig svært at gennemskue, men hvis der er nogen der ikke har det godt med det vi siger eller gør, så er det et skarpt tegn på at det faktisk ikke er i orden.

Der er også en masse mennesker, der ikke ønsker at anerkende at uligeværd, som f.eks. sexisme findes, at generelt kvinder bliver vurderet kropsdel for kropsdel og brugt som blikfang og pausefisk i alle mulige og umulige sammenhænge og at det ikke gør situationen et hak bedre, at mænd ind i mellem også bliver brugt på lignende måde, det gør for mig at se, faktisk situationen langt værre at det bliver bredt ud i stedet for at blive begrænset.

Eller det her med at mænd bliver afbilledet som uansvarlige teenage-reptilhjerner med lem, der kun kan tænke på sex, hurtige biler, nemme penge og at kunne råbe højest, se længst efter og gramse mest på diverse kvinder for at bekræfte sig selv og andre i at man er en mand.

Det er at tale ned til alle de kloge mænd der faktisk findes og gøre de mænd der er ansvarlige voksne socialt intelligente mennesker til en c-udgave af dem selv, så de skal ende med at føle sig helt forkerte, fordi de slet ikke kan genkende sig selv i denne fremstilling af deres køn med laveste fællesnævner.

“Når jeg læser mandeblade, føler jeg mig som en jøde, der studerer Mein Kampf” / Gloria Steinem

Eller alle de kvinder, der fremstilles som objekter, hvor de kun er noget værd i kraft af deres køn og ikke deres personlige og faglige kompetencer. Hvor de skal kunne “se ud” for at opleve sig selv som værdifuld, hvor tomt det end er, blot at være en smilende tom skal, der agerer som brugsgenstand og blikfang.

Der er ganske mange kvinder, der føler sig talt ned til i samme grad, som de nævnte mænd, netop fordi de heller ikke kan genkende sig selv i denne afbildning.

’’Her er svaret til dem, der forsøger at affærdige feminist kritik ved at antyde, at problemet er for ligegyldigt til at diskutere: Hvis du ikke kan se problemet, er du problemet” / Sanne Søndergaard

Når vi pludselig anerkender at dette uligeværd rent faktisk eksisterer, hvis vi anerkender at nogle mennesker faktisk bliver behandlet som andenrangsmennesker, som ting, som objekter, som brugsgenstande og pausefisk, så skal vi også til at se på os selv og hvordan vi selv handler og udtaler os – og det kan være ganske skræmmende, for ikke nok med at vi skal til at være ærlige overfor os selv, vi skal pludselig også til at ændre på os selv.

Men for at kunne anerkende eksistensen af dette, så skal vi også kunne og ville se det, vi skal kunne træde et skridt tilbage og slippe vores kultur, vores opdragelse og se på det hele sådan lidt udefra, vi skal kunne se sammenhænge lige fra de forskellige menneskelige relationer og måden at omgås hinanden på til medie-, skønhedsbilledet og alt andet som vi påvirkes igennem.

Vi skal til at undre os, vi skal til at stille os selv spørgsmål som f.eks. om det er ok blot fordi det er blevet “normalt” eller om vi skal have større ambitioner for os selv og vores relationer.

“Det vigtigste er at være ærlig over for dig selv. Du kan aldrig have en indvirkning på samfundet, hvis du ikke har ændret dig selv … Store fredsskabere er alle mennesker af integritet, ærlighed og ydmyghed” / Nelson Mandela

Der er voldsomt meget mere i det her omkring ligeværd for det stopper ikke ved køn, det er også udseende, vægt, seksuel orientering, tro, kultur og meget meget mere.

Jeg falder også i, flere gange, forskellen er blot, at jeg er blevet bevidst omkring mig selv og omkring ligeværd og derfor ved jeg det, lige når jeg har gjort det, så jeg har mulighed for at undskylde og rette op og måske næste gang undgå at falde i med den samme udgave af f.eks. sexisme.

Men nemt er det desværre ikke.

Jeg arbejder meget med mig selv, med hensyn til ikke at være fordømmende og i stedet være nysgerrig, at være bevidst om hvilke ord jeg bruger, så jeg ikke bruger en formulering, der taler ned til nogle på grund af deres køn, udseende etc.

 “The highest possible stage in moral culture is when we recognize that we ought to control our thoughts” / Charles Darwin

Men til gengæld er jeg meget afvisende overfor mennesker, der f.eks. overskrider mine grænser, handler direkte mod mine værdier som f.eks. troværdighed og ansvarlighed, opfører sig sexistisk og dermed som om de er mere værd end f.eks. kvinder, og har ret til at bedømme og vurdere dem som objekter og brugsgenstande, og jo tættere de her mennesker er på mig, jo sværere er det rent faktisk at være ligeglad.

Så det vigtige for mig er ikke ”hvad de er”, men ”hvem de er” og hvem de er, det bestemmer de helt selv igennem deres handlinger og udtalelser.

Det at vælge mennesker til og fra i sit liv ud fra deres handlinger, værdier og moral er blot sund fornuft for at kunne passe godt på sig selv.

Så ligeværd for mig, er at vi behandler andre mennesker, uanset køn, seksuel præference, udseende etc. med respekt og derigennem også en respekt for os selv.

Er du blevet nysgerrig på begrebet ligeværd og hvad det kan indebære så kan du blive klogere ved at følge linket til Links om Ligeværd hvor jeg har lagt forskellige videoer, artikler etc. der tager fat på dette emne.

Vil du læse mere omkring livet og kærligheden med indspark til at finde ind til dine egne værdier, etik og moral og er du ikke bange for at blive provokeret og blive prikket til, så kan du købe e-bogen ”Helt ærligt!” på saxo.com.

Læs også:

Jannie Nielsen Hansen
LoveRoad.dk

– / –

Vil du holde øje med indlæg på bloggen eller blot følge lidt med i mine betragtninger om værdier, livet og kærligheden, så er du velkommen til at trykke “synes godt om” på LoveRoad.dk facebookside.
Her vil du også få link til andre artikler, samt citater og hvad der lige optager mig om mennesker, livet, værdier, troværdighed og kærligheden – Helt ærligt!

Dette indlæg blev udgivet i Blog. Bogmærk permalinket.

5 kommentarer til Vi er ok

 1. Pingback: Er vi ren biologi eller hvad? |

 2. Pingback: Tanker om ligeværd |

 3. Pingback: Hvide løgne |

 4. Claus skriver:

  Sejt at du har skrevet/udgivet en bog. Jeg vil ikkekommentere indlægget endnu andet end at Jeg nok er enig med dig.
  Claus

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.