Ved du eller tror du blot?

“There are facts, and there are beliefs, and there are things you want so badly to believe that they become as facts to you.”The future depends

Jeg tænker jævnligt over hvad det var der fik mig til at åbne øjnene, altså at blive mere
modig omkring at forholde mig kritisk til det jeg troede jeg vidste, samt mere kritisk til samfundet og de strukturer vi lever i og med.

Den nød vil jeg så gerne knække, fordi jeg kan genkende mig selv i ganske mange, altså mig selv fra dengang jeg lukkede øjne og ører og blot fandt tryghed i det jeg kendte uanset at det havde nogle konsekvenser for mig, mine børn og ja også for andre, som jeg på daværende tidspunkt ikke kunne adressere.

Og det er ikke fordi jeg er blevet åh så klog og ved bedre end alle andre. Det er faktisk nærmere, at jeg efterhånden ved så meget om de emner jeg har sat mig ind i, at jeg også ved hvad jeg mangler at vide mere om. Og ikke blot det, jeg er også blevet så bevidst omkring viden, at jeg ved når jeg mener og når jeg rent faktisk ved noget. Jeg er blevet mere ydmyg omkring det at have en holdning til noget, og kræver faktisk ganske meget af mig selv for at kunne have en holdning, det har også givet mig mulighed for at have en undrende tilgang til flere emner og give udtryk for min viden som min uvidenhed.

Jeg er også blevet bevidst omkring at det her med ignorance og viden, det er primært et bevidst valg, For om vi vælger at holde fast i det som gør os tryg, de overbevisninger vi er vokset op med, som er blevet internaliseret i os igennem kultur, normer og opdragelse eller om vi tør udfordre dette og opsøge viden, tør lytte til de vi ikke før har lyttet til. Det kan godt være svært, fordi vi på den måde får vippet vores selv- og vores verdensbillede og derfor skal til at ændre på os selv, fordi denne nye indsigt gør, at vi ikke længere kan agere ud fra gamle vaner.

Jeg kunne godt tænke mig, at flere kunne sige: “Det ved jeg endnu ikke nok om til at have en holdning til, men fortæl gerne og hvis du kender til noget jeg bør læse eller se for at finde ud af mere, så fortæl mig gerne det”.

Alt for mange afslutter en diskussion eller samtale med: “Nå, men det er altså min mening”, uden at forholde sig til at det jo netop blot er en mening, en holdning, og at der derfor er grundlag for at finde ud af mere, som den man taler med måske kan hjælpe med.

Jeg oplever det sværere og sværere at være i sådanne samtaler, og det er ikke fordi at man skal diskuttere alt, men en mere ydmyg tilgang til sine holdninger og meninger vil klæde ganske mange.

Efterhånden tænker jeg, at bevidst ignorance også er en form for dumhed og er det så en dumhed man skal være ligeglad med eller en dumhed der skal udfordres igen og igen?

For holdninger og meninger er ikke ligegyldige, især ikke de der ytres. De holdninger der ytres påvirker andre og vores samfund. Som jeg nævnte i et tidligere opslag, fra et afsnit i en videnskabsteorisk bog, så kan vi ikke bare sige at vi har en mening, hvis denne mening har konsekvenser for andre og det har den lige så snart den siges højt. Derfor skal meninger bygges på viden.

Så nej, vi kan ikke bare sige “Nå, men det mener jeg altså”, hvis vores mening ikke kan understøttes af viden, og det er ikke nok at man f.eks. kan sige at i ens omgangskreds så er det altså sådan og sådan.

Der findes forskellige videnskabsteoretiske tilgange til viden, og det er noget vi benytter os af som menige borgere ganske ubevidst. Den jeg ofte ser er den positivistiske tilgang der blot er beskrivende og observerende og derfor ikke interesserer sig for baggrunden for det observerede.

Viden kan ikke blot bunde i observationer. For at det rent faktisk er viden, så skal man efter min bedste overbevisning også se på de andre videnskabsteoretiske tilgange, der afklarer kontekst, konstruktioner, konsekvenser etc. og det indebærer at man også kigger ud fra sin egen navle og bliver bevidst om at disse holdninger rent faktisk har konsekvenser og ikke “bare er en mening”.

No, It’s not your opinion. You’re just wrong!

http://www.houstonpress.com/…/no-it-s-not-your-opinion-you-…

Nå, men tilbage igen, hvordan får vi knækket denne nød i forhold til at flere oplyser sig selv og ikke af vanvare eller tryghed holder fast i en mening, der ikke er bygget på viden og som har konsekvenser for det samfund vi lever i?

Når jeg ser tilbage, så var det et bevidst valg jeg tog, om at lytte og læse med ganske længe, inden jeg selv deltog i debatter og diskussioner. Og hvorfor tog jeg dette bevidste valg, det er jeg ikke helt sikker på, men umiddelbart tror jeg at jeg så småt fik øje på at disse ting altså også var noget der ramte mig og mine nære, jeg kunne pludselig så småt adressere nogle af de ting, som jeg havde gået og tumlet med og det var faktisk en god oplevelse, så jeg gik ganske ihærdigt igang med at oplyse mig selv – og gør det stadig, for der er stadig meget at lære.

Min yngste fortalte mig her forleden, at de i skolen havde fået til opgave at fortælle hvad meningen var med livet. Jeg tror at meningen er, at vi skal udvikle os selv som menneske, blive bedre og give noget godt videre til de næste, og for at kunne dette, så skal vi opsøge viden og vi skal ændre vores ageren efter den nye indsigt vi opnår, ellers går vi blot i ring.

https://www.theatlantic.com/…/this-article-wont-cha…/519093/

PS! Denne tekst er fra mit opslag på Facebook den 14.03.17

Læs også:

Jannie Nielsen Hansen
LoveRoad.dk

Ønsker du at læse mere omkring livet og kærligheden og få indspark til at finde ind til dine egne værdier, etik og moral og er du ikke bange for at blive provokeret og blive prikket til, så vil jeg opfordre dig til at købe e-bogen ”Helt ærligt!” på saxo.com.

Vil du holde øje med indlæg på bloggen eller blot følge lidt med i mine betragtninger om værdier, livet og kærligheden, så er du velkommen til at trykke “synes godt om” på LoveRoad.dk facebookside. Her vil du også få link til andre artikler, samt citater og hvad der lige optager mig.

Dette indlæg blev udgivet i Blog. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Ved du eller tror du blot?

  1. Pingback: Connecting the dots |

  2. Pingback: Følelser er hårdt arbejde |

Der er lukket for kommentarer.