Jalousi

Hvad er jalousi?

Der er den sygelige, som er altopslugende, destruktiv, ødelæggende og besættende og som man skal tage ansvar for og søge hjælp og behandling for.

Den er total no-go for et forhold og bunder ofte i oplevelser af at være svigtet i sin fortid og man derfor er skrækslagen for at miste eller blive svigtet igen, denne type for jalousi vil jeg ikke komme nærmere ind på her.

Da det er en form som man bør søge professionel hjælp til at komme ud af, og det kan så kun gøres hvis man virkelig har en partner som er ærlig og som ikke svigter en, for ellers er det et skridt frem og tre skridt tilbage…

Så er der den begrundede jalousi, som egenlig ikke bør kaldes for jalousi, men det er en lignende følelse bare gange 1000, da det ikke blot er en frygt for at miste den man elsker, men også det at opleve et voldsomt svigt på flere planer, det kan du læse nærmere om under Utroskab.

“Jalousi – en urimelig anspændelse for at bevare det, der kun kan mistes, hvis det ikke er værd at bevare” /Ambrose Bierce

Har man grund til at være jalou, så bør man se at komme ud af forholdet i en rasende fart, medmindre man er indstillet på og ønsker et åbent forhold og ikke mindst at ens partner har det ligeså, så det ikke blot er “jeg må godt – du må ikke”.

Frygten for at miste

Den almindelige jalousi som alle i lille eller mindre grad er i besiddelse af, er ganske udskadelig og ok. Den der lige giver et lille stik og holder en på dupperne for at holde sig attraktiv for sin kæreste og er den der gør, at du stadig finder din kæreste attraktiv, måske fordi at andre også gør.

Dette skal ikke misforstås. Det er IKKE ok, det der med at man lige går og gør hinanden jalou for at se om han/hun stadig elsker en, det er SÅ helt hen i vejret og en stor misforståelse af hvad kærlighed er og meget uværdigt overfor din ægtefælle/kæreste og ikke mindst for din egen personlighed.

Jalousi er tit en frygt for at miste og kan bygge på for lavt selvværd, det kræver at ens partner er tydelig omkring sine værdier og at der ikke er noget misk mask i forhold til hvordan der handles og ageres, at ens handling og ord altid understøtter de værdier man giver udtryk for at have.

Som partner til en kæreste med for lavt selvværd, bør man huske at anerkende og støtte med udgangspunkt i at vise at din kæreste er mere end god nok som han/hun er.

Men som person med lavt selvværd, skal man ikke blot for forholdets skyld men særligt for sin egen skyld, handle på at styrke sit selvværd.

Det kan gøres på mange måder f.eks.:

 • Lær dig selv at kende med styrker og svagheder
 • Tag ansvar for det du mener, dine ønsker og behov, stå ved det
 • Hvad kan du lide at lave, hvad er du god til? Gør noget mere ved det
 • Har du drømme som du ikke har fået gjort noget ved? Et skridt af gangen, men tag det første skridt

Læs mere omkring dette i menupunktet selvindsigt.

Men det kan også sagtens være fordi at den der er jalou ikke har gjort sig klart, hvilken form for parforhold man ønsker, at man måske har hængt ansvaret for sin lykke op på sin partner uden at der medfølger vejledning og når partneren så ikke følger brugsanvisningen, så kan man blive jalou på meget andet end på potentielle konkurrenter til kæresterollen, men også blive jalou på partnerens arbejde, på børnene, på fritidsinteresser og meget meget mere – her er det vigtigt, at man får talt ud og hver især tager ansvar for sin lykke og for hinandens tryghed.

Er din kæreste nu også jalou eller måske nærmere utryg?

Hvis det er den ødelæggende sygelige jalousi, skal du tage ansvar for dit liv på den måde at enten skal din kæreste gøre noget for at slippe jalousien og søge hjælp eller også skal du kraftigt overveje om du vil leve i sådan et forhold og handle på det.

Hvis du mener at din kæreste er jalou, skal du tænke på om det reelt er tanker om at du er sammen med andre, eller om det nærmere er frygten for at blive holdt udenfor, frygten for at blive løjet for det drejer sig om? For så er det ikke jalousi…

Er der noget om det?

Så ved du hvordan du kan afhjælpe dette, så er det dit ansvar at være mere tydelig omkring din person, dine værdier og hvad du står for og at det du siger og gør understøtter dette. Du bør være mere åben, være ærlig, inddrage din kæreste i dit liv, fortæl om dine ønsker, håb, drømme mm. og frem for alt være troværdig så ord følger handling og omvendt.

Det er ikke kedeligt at vide hvor man har hinanden, det at kende hinandens værdier og moral, håb, ønsker og drømme, det er faktisk udgangspunktet for at finde ud af, om man overhovedet passer sammen - det bliver først kedeligt, hvis man glemmer at tale sammen, røre ved hinanden, anerkende og prioritere hinanden.

Det er hinandens ansvar, ved den person man er og vælger at være, at sikre hinandens tryghed i forholdet. Det giver tillid og ikke jalousi.

Jannie Nielsen Hansen / LoveRoad.dk

- / -

PS! Tjek ind på Facebook og tryk “Synes godt om” på LoveRoad.dk, så vil du kunne holde dig orienteret om nye indlæg her på siden, samt få kloge citater, indlæg fra andre samt stof til eftertanke om livet og kærligheden  - Helt ærligt!

Menuoversigt:

 1. Forside
 2. Blog
 3. Personlig udvikling - Selvindsigt - Vaner og mønstre - Intuition
 4. Kærlighed - Forelsket
 5. Utroskab - Er du utro? - Når din partner er utro… - Jalousi - Åbent forhold - Skilsmisse
 6. Sex - Lidenskab
 7. Links
 8. LoveRoad produkter
 9. Brevkasse - Åbne breve
 10. Bag LoveRoad
 11. Kontakt