Tillid skal der til

TILLID intet mindre Kærlighed og tillid

Jeg bliver igen og igen overbevist om at vi mennesker simpelthen ikke kan trives eller begå os i relationer, om de er private eller arbejdsmæssige, hvis der ikke er tillid. Om det er at vi kan have tillid til andre, til os selv eller de til os, så er det absolut grundlæggende for en sund relation.

Men det er ikke sådan, at vi skal/kan afkræve af andre, at de skal have tillid til os, de må selv tage ansvar for dem selv og kan vi ikke have tillid til dem, så må vi tage konsekvensen af dette, men det er ikke hvad dette indlæg omhandler.

Det jeg hellere vil ind på her, er nemlig vores eget ansvar og ikke andres.

For det er noget som vi skal afkræve af os selv, på den måde, at vi rent faktisk opfører os sådan, at vi vitterlig er andres tillid værd.

Vi er mange gange rigtig gode til det første, uden først at se på os selv, om vi rent faktisk er andres kærlighed og tillid værd, igennem det vi gør og det vi siger, uanset om de kender til det eller ej.

Som jeg skrev i indlægget ”Krone og rødder (selvtillid og selvværd)”, så kan vi udvikle os selv som menneske ved at have fokus på vores selvtillid og selvværd, men uanset hvor meget vi end udvikler os personligt, så kan vi efter min bedste overbevisning ikke stå fast i os selv, med vores rødder og vores krone, før vi har et ordentligt og solidt lag jord og det er her at tilliden kommer ind i billedet.

“Jo mere vi finder vores egen indre balance og vores eget nærvær med os selv, jo mere erkender vi som regel vores sammenhæng med alt omkring os. Og jo mere opleves vores egen personlige udvikling som blot et led i denne større sammenhæng” / ukendt

For at vi kan opleve os selv som et helt menneske, så skal vi nemlig også knytte bånd, vi skal have nogle gode relationer, hvor vi kan elske og føle os elsket og så skal vi føle os trygge.

Og hvis vi ikke har oplevet at få svigtet vores tillid, så ved vi reelt ikke hvor stor en betydning det vitterligt har og hvor rystet vi faktisk bliver af at få svigtet denne tillid.

Så noget af det absolut værste, som du kan gøre mod din partner er faktisk at svigte hans/hendes tillid til dig som kæreste, som forældre, som menneske.

“You can’t keep hurting a person and expect them to keep loving you” / unknown

Men hvad skal der så til for at vi kan føle os trygge, det er sikkert forskelligt fra menneske til menneske og der kan nok ikke laves den samme helt enslydende liste for alle.

Det drejer sig naturligvis også om konteksten, for vi har ofte andre forventninger til vores chef for at vi kan føle os trygge og dermed motiverede i vores ansættelse og dermed kunne udføre vores arbejde optimalt i forhold til f.eks. vores partner, når vi er i et kærlighedsforhold.

Når vi er i sådan et forhold, så vil det være godt at tage snakken omkring tillid, hvad indebærer det, hvad er indsættelse på tillidskontoen og hvad er udtræk. Med det i tankerne, så skal vi også være uhyre bevidste omkring, at det ikke fungerer sådan, at det er en-til-en værdi, med hensyn til indsættelser og udtræk.

Prøv at forestille dig, at en indsættelse er en fjer og et udtræk er en kanonkugle, sådan lidt groft sat op, men alligevel med ganske meget sandhed i. For det er nemlig sådan, at har vi først fået svigtet vores tillid, så skal der ekstremt mange handlinger til som indebærer indsættelser for blot at opveje et enkelt svigt.

Det er også derfor, at det kan tage ganske lang tid, måske endda flere år, og nogle gange lykkes det aldrig, at få overvægt på indsættelserne, sådan at relationen kan bestå og måske endda udvikle sig, hvis der først har været svigt af tillid.

“Vi bør alle påtage os ansvar for os selv, for kærligheden, vores liv og vores personlige integritet og kan derfor ikke afkræve det af andre, netop fordi de skal afkræve det selv samme af sig selv” / Jannie Nielsen Hansen

Alt afhængig af hvilke forventninger vi har til hinanden i et kærlighedsforhold, så oplever jeg, at der alligevel er nogle fællesnævnere for hvad der opleves som svigt af vores tillid.

  • Ikke vise fortrolighed eller svigte partneres fortrolighed
  • Ikke holde hvad vi lover – og ikke give besked og lave nye aftaler, hvis vi kan se, at det ikke kan lykkes
  • At lyve, om det er stort eller småt, samt bevidste fortielser
  • At vise andre en fortrolighed/intimitet som skulle være forbeholdt partneren (fysisk eller online)
  • Opføre sig illoyalt overfor sin partner
  • Ikke at være klar med hensyn til egne værdier, etik og moral og efterleve disse, uanset om andre ved noget om dette eller ej

Jeg har her nogle eksempler fra den virkelige verden, som er ændret lidt af hensyn til de implicerede, men mange vil sikkert kunne nikke genkendende til disse i en eller anden grad, for det er noget, som vi alle har oplevet eller vil opleve enten personligt eller igennem vores venner og bekendte.

Heidi har betroet sin partner en stor hemmelighed om en anden, som hun ikke kunne bære på alene og partneren har så alligevel fortalt det videre til sine kammerater da de sad i festligt lag.

Da Heidi finder ud af dette, bliver hun rystet og hamrende ked af det og hun er også samtidig noget forvirret, for hvordan kan det være, at hun oplever det så voldsomt, for han er hende jo ikke utro, men det er ganske naturligt noget af det samme som rører sig i hende, som hvis det faktisk havde været tilfældet.

Hendes partner forstår ikke rigtig hvorfor hun sådan tager på vej, men de får heldigvis talt ud om det og han lover at være hendes tillid værd, men det har taget rigtig lang tid og det har været meget svært for Heidi at finde tilliden til sin kæreste igen.

“Når du har forventninger til andre mennesker, så husk at fortælle dem om dem -ellers er resultatet ofte at du bliver skuffet og de bliver overrasket” / Christian Campbell

Lars har tidligere været i et forhold, hvor hans kæreste var ham utro med en masse løgne efterfølgende og i hans nye forhold finder han så ud af, at hans kæreste går og lyver overfor ham, om småting, hvor meget hun ryger, hvad skoene kostede, hvorfor hun først kommer hjem på det eller det tidspunkt og flere andre ting.

Det ryster Lars voldsomt og han konfronterer hende med det, hun er ganske uforstående for det er efter hendes opfattelse småting og uden betydning og faktisk er det ofte sådan, at fordi hun ikke lige fortæller sandheden så er det fordi hun ikke rigtig kan huske den og så vælger at sige noget, for at kunne svare ham.

Lars fortæller hende, at han meget hellere vil have, at hun siger, at hun ikke kan huske det, end at hun lyver. Han fortæller hende også samtidig, at det gør ham voldsomt utryg, for hvis han ikke kan stole på hende med hensyn til de små ting, hvordan skal han så føle sig sikker på, at han kan stole på hende, når det virkelig gælder.

Og det er faktisk det samme som gør sig gældende for Heidi, for hun fik også en oplevelse af, at hvis hun ikke engang kunne stole på hans fortrolighed, hvad mere kunne hun så ikke stole på.

“Seksuel og følelsesmæssig troskab er så fundamental en del af et parforhold (hvor andet ikke er aftalt), at tilliden, intimiteten og selvværdet tager skade ved at svigte denne troskab. Så pas på dig selv og hinanden – og på kærligheden, som fortjener vilkår, den kan vokse og næres under” / Christina Copty

Kim havde lige hørt reklamen fra Victoria Milan (utroskabs-datingsiden) og fortalte kæresten hans holdning til dette, kæresten svarede, at hvis der virkelig var nogen der kunne tjene penge på dette, så var det vel i orden, det var Kim bestemt ikke enig i, fordi det var opfordring til en umoralsk, uetisk og voldsomt ødelæggende adfærd. Kærestens udtryk i forbindelse med dette foruroligede Kim.

Da Kim gik på computeren senere og skulle søge efter noget der startede med V, så foreslog computeren selv Victoria Milan og på den måde fandt han ud af, at kæresten havde været inde på siden, der skete en masse efterfølgende, som var løgne, benægtelser og flere løgne og Kim havde mest lyst til at afslutte forholdet, fordi han følte sig ganske voldsomt svigtet.

Kæresten havde ikke skrevet med nogen eller mødt nogen, men det gjorde ingen forskel for Kim, han oplevede det som utroskab.

For kæresten havde søgt noget udenfor forholdet, og om det var i tanke eller handling, så følte han sig forrådt, han følte også at kæresten havde svigtet deres fortrolighed ved ikke at komme til ham, hvis der var noget hun savnede i forholdet, for ham var det svigt af tilliden på rigtig mange plan og pludselig stod han også med en tvivl på hendes værdier, moral og etik og hvem hun reelt er og hvad hun egentlig stod for.

Disse tre historier fra den virkelige verden, er for at fortælle, at der er mere i det her med at svigte hinandens tillid end den fysiske utroskab der er også den følelsesmæssige utroskab. Det er at svigte forholdet og den fortrolighed og tillid der skal være, for at vi kan føle os trygge og kunne give os hen til hinanden fysisk og mentalt.

”Overvej om det er konsekvenserne værd inden du evt. bruger mail og sms til en ”uskyldig flirt” – for selv det der forties gør skade” / Christel Sonne-Rasmussen

Mange gange så er det rigtig godt at kunne sætte ord på hvad der er indsættelser og hvad der er udtræk på vores tillids-konto – også overfor hinanden.

Det kan sagtens være, at vi i forholdet slet ikke har samme opfattelse af hvad der er indskud og hvad der er udtræk, men her er et forslag til hvad der kunne lægges i disse begreber.

Tillidskontoen

Så hvis I i forholdet er gode til at tale sammen, gode til at lytte og søge at forstå hinanden, så vil i have det absolut bedste udgangspunkt for at afklare hvor jeres grænse går overfor hinanden, for dermed i første omgang, for at kunne føle jer tryg i, at have et fælles udgangspunkt.

Hvis I tager denne snak i forholdet, så er det vigtigt i samme omgang, at få sat ord på hvad de forskellige punkter betyder, for vi kan have hver sin opfattelse af hvad f.eks. det at holde løfter eller være ærlig betyder og indebærer.

”Indsættelse tager rigtig lang tid, da tillidskontoen er sådan indrettet, at der kun kan indsættes et lille indskud hver dag, men kontoen kan derimod ryddes på et øjeblik, da de små indskud er sat ind som dominobrikker – en smuk lang række af alle de værdifulde små daglige indskud. Vil du trække på kontoen, kræver det stor varsomhed, hvis ikke alt skal vælte” / Rie Hansen

Vil du læse mere omkring livet og kærligheden med indspark til at finde ind til dine egne værdier, etik og moral og er du ikke bange for at blive provokeret og blive prikket til, så kan du købe e-bogen ”Helt ærligt!” på saxo.com.

Læs også:

Jannie Nielsen Hansen
LoveRoad.dk

– / –

Vil du holde øje med indlæg på bloggen eller blot følge lidt med i mine betragtninger om værdier, livet og kærligheden, så er du velkommen til at trykke “synes godt om” på LoveRoad.dk facebookside. Her vil du også få link til andre artikler, samt citater og hvad der lige optager mig om mennesker, livet, værdier, troværdighed og kærligheden – Helt ærligt

Dette indlæg blev udgivet i Blog. Bogmærk permalinket.

4 kommentarer til Tillid skal der til

  1. Pingback: Respekterer du din partners følelser og holdninger? |

  2. Pingback: 3 valgmuligheder |

  3. Pingback: Vil du drænes… |

  4. Pingback: Det vigtigste først! |

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.