Tillid og kærlighed

Vær din partners tillid som kærlighed værd

Synes du, at det at have tillid til hinanden, er noget som man som udgangspunkt bare har, eller synes du nærmere, at tillid er noget man skal gøre sig fortjent til?

Man skal ikke gå og være mistroisk overfor hinanden og dermed begrænse hinanden, det vil kvæle ethvert forhold, men måske er det nærmere med tillid, som det er med kærlighed – man skal gøre en indsats for begge og dermed være kærligheden som tilliden værd.

”I trust you” is a better compliment than “I love you” because you may not always trust the person you love, but you always love the person you trust” / ukendt

Jeg har læst om en undersøgelse der viser at en høj sexfokusering eller høj selvtillid parret med lavt selvværd giver større sandsynlighed for at man er den der er utro.

Eller de mænd med de største kugler er mere utro end dem med de små, uanset hvad der så er rigtigt eller ej, så kan man aldrig fralægge sig ansvaret for sine handlinger.

”Jamen, lille skat. Du ved da godt at jeg har nogle store kugler, så dét at jeg lige knaldede hende dér ude på herretoilettet, det er slet slet ikke noget jeg kan gøre for…”

Get a grip, din vatnisse. Den holder jo slet ikke.

Tillidsbrud

En mand fortalte mig at hans kone altid brokkede sig hvis han kom bare lidt for sent hjem eller hvis han ikke lige fik hængt billedet op eller andre for ham småtterier.

For ham var det no-big-deal og han synes at hun var begyndt at blive noget anstrengende og begyndte at opfatte hende som et brokke hoved der ikke havde noget ordentligt at gå op i.

Jeg spurgte ham om han egentlig vidste hvilke værdier hun havde om et af dem kunne være troværdighed, ærlighed, tillid?

For når han siger en tid han kommer hjem på og ikke engang giver besked om at det bliver senere, eller når han har lovet at hænge det her billede op og det ikke sker eller andre ting der gør, at han ikke holder det han har sagt, det han har lovet, så vil hun nemlig opfatte ham som utroværdig og det er dét der gøre hende utryg og dermed til et brokke hoved.

Det underminerer trygheden i forholdet, for hvis han kan lyve om alt det små og ikke prioriterer at holde det han lover hende, hvad vil hun så ellers ikke kunne stole på ham omkring…

Jeg bad ham om at prøve at være bevidst om det han siger at han vil gøre, for det opfattes af hans kone som en aftale og noget han lover hende og derfor noget der skal overholdes eller som det mindste gives besked om hvis det ikke alligevel kan lade sig gøre og se om det ikke hjalp og det gjorde det. Men ikke alene, for dette var noget de også skulle have talt om, han skulle tage ansvar for sine tillidsbrud og fortælle, at han nu var opmærksom på det og ville gøre sit bedste fremover.

Når mange par taler sammen, så siger man f.eks. at man aldrig vil acceptere utroskab, så er det bare ud til højre. Med sådan en udtalelse så siger man også at man ikke selv vil være utro – for mellem linierne, tolker vi at man ikke kan kræve noget af andre som man ikke selv kan leve op til og derfor hører vi ofte når ens partner har været utro:

“Utroskaben var slem nok og gjorde rædselsfuldt ondt i mig og gav mig de værste mareridt, billeder og historier der kørte rundt i hovedet i en pærevælling, men det værste var alligevel tillidsbruddet, det var at min partner havde givet udtryk for at være tro og ikke var det, det var hemmelighederne og alle løgnene – det æder mig op indvendigt”

Utroskab vil altid være et valg, som er et fravalg af forholdet

Jeg læste også at, i forhold med utroskab, er der ofte en psykisk lidelse efterfølgende for 70 % af de der er blevet svigtet og for 50 % for de der har svigtet. Disse vil have fået rystet deres psyke så voldsomt at de kan få en større eller mindre psykisk sygdom.

Psykiske lidelser kan være rigtig mange ting – det kan være lige fra ens selvværd til stress og depressioner.

De der i forvejen har (haft) en sådan lidelse, vil kunne blive sat tilbage i helings-processen og have langt større udfordringer med at blive helt raske.

Udover den rædselsfulde oplevelse det er at blive svigtet af den man stolede på, så er det endnu mere rædselsfuldt med alle de løgne der ofte følger med.

Den utro part overbeviser sig selv om, at det at lyve er for at beskytte sin partner, men det er virkelig at twiste virkeligheden.

Det er absolut og aldeles kun for at beskytte sig selv, at man vælger at lyve og måske endda også at nedgøre sin partner ved at sige at vedkommende er over-jaloux og ser syner,  eller måske at bebrejde alverdens ting og sager, at vende ansvaret og gøre den der er offer til bøddel.

Så det til sidst ender med, at det er den der bliver svigtet, oveni selve svigtet også får tildelt skyld som at være bindegal og helt ude af trit med virkeligheden, at få pillet sit selvværd og sin mavefornemmelse fra hinanden.

For sin tro på dét at kende sig selv og sine fornemmelser for at kunne mærke ret og forkert og ikke mindst at kende sin partner og kunne læse de signaler der udsendes.

Det er ganske nedværdigende, afskyeligt og modbydeligt at gøre mod sin partner.

Jeg tror ikke på, at man nogensinde vil kunne tilgive utroskab, det vil altid være en del af forholdet og den måde man ser hinanden på som person, særligt for den der har svigtet, at være dén utroværdige, for dét at svigte, at være en løgner bliver så en del af ens personlighed, og ønsker man virkelig dette for sig selv, for forholdet?

De konsekvenser er meget meget sjældent tænkt igennem inden man svigter.

Man kan godt komme videre sammen efter utroskab, men har du svigtet din partners tillid, så vil du for altid have ødelagt noget i hans/hendes indre, en smerte der vil ligge der latent hele tiden og give skår i trygheden i forholdet som i tilliden til dig, en smerte som vil være til at leve med i nogle tider og ganske ubærlig i andre tider – Vil du være det bekendt?

Hvis man skal fortsætte sammen efter utroskab, så kræver det en stor ændring fra den der har svigtet, for den der er blevet svigtet har et kæmpe behov for at blive bekræftet igen og igen i at ens partner har ændret sig, er mere åben, er absolut ærlig og meget meget mere.

“For better or worse – but not for granted” / ukendt

Jeg havde engang en kollega der gentagne gange var sin kone utro.

En dag fortalte han mig så, at hans kone var latterlig, at hun nu var begyndt at rende rundt i frækt undertøj derhjemme og jeg blev bare så vred på ham.

Jeg fortalte ham, at han havde en super sej kone, og om han egentlig vidste hvor meget det krævede af hende, at gøre som hun gjorde, når hun nu sikkert vidste hvilken idiot han var overfor hende, hvor stærkt det var, at hun ville gøre noget for deres forhold, uanset hvad han synes om hendes forsøg eller ej, så var det i hvert fald langt langt mere end hvad han gjorde… Han blev meget stille – på den gode måde…

“Verden er ikke sort eller hvid, men man vælger selv hvilket menneske man vil være i livet, overfor sig selv og overfor sin partner” / Jannie Nielsen Hansen

Tryghed i tilliden er vigtig i et kærlighedsforhold

Der er mange nuancer indenfor utroskab, og hvis nu ens partner ikke havde behov for sex, nærhed eller noget tredje som man selv havde, hvad så?

For mig er det absolut primært at være tryg i mit kærlighedsforhold, for det er udgangspunktet for sex og nærhed, som også er vigtig for mig og jeg kunne slet ikke ønske mig et forhold helt uden, så ville jeg blive småvanvittig, trist og ensom i forholdet.

Jeg ville derfor lægge min energi i forholdet, være åben og ærlig og gøre en indsats for at holde hans og min interesse ved lige for forholdet og hinanden.

Hvis jeg ellers var tryg i forholdet og kærligheden var intakt, og der så skete noget der gjorde at vi ikke havde nærhed og sex, om det var travlhed, forglemmelse, sygdom eller andet, så ville jeg tale med min partner om hvor vigtigt det er for mig.

Hvis det der var sket gjorde, at det ikke blot var en periode, men noget mere langsigtet, hvis ikke for altid, eller hvis min partner slet ikke ønskede dette i forholdet, så kan jeg kun se tre muligheder:

  1. At jeg selv undværer det
  2. At jeg ser om jeg kan få lavet en aftale om et åbent forhold eller andet der kunne gøre mig tilfreds
  3. At jeg gør forholdet forbi med respekten for hinanden i behold.

Jeg tror absolut ikke på, at der er nogen der er så uundværlige i et forhold, at ens partner hellere vil leve på en løgn, for at beholde én fysisk i hjemmet.

At have en affære er for mig et fravalg af forholdet, et fravalg af at tage ansvar for sit liv og ikke mindst hinandens tryghed og det bør man handle på. Der er en konsekvens for enhver handling og man kan lige så godt tage den med det samme i stedet for at gøre ondt værre, det er for mig stor mangel på respekt for sin partner og ikke mindst for sig selv.

Jeg synes virkelig at det er trist, at man kan bilde sig selv ind, at man ikke gør nogen ondt og at man tror at man kan leve på den måde, med den store smerte man påfører sin partner, som på et eller andet tidspunkt fanger signalerne om at der er noget galt, at man vil være det bekendt overfor sin elsker/elskerinde som sikkert vil blive forelsket i en, og at man kan og vil gøre det overfor sig selv, at være så utroværdig og uautentisk.

Løgne gør ondt værre og intet forhold kan få næring fra dette – tværtimod, sådan et forhold har ikke noget liv, ingen fremtid.

Det er ens eget ansvar at stoppe løgnene og stå ved sig selv og så må man finde ud af, om man skal blive sammen eller ej, man skal sørge for at få talt sammen, være åben og ærlig i det forhold man er indgået i, for det andet har efter min bedste overbevisning ingen fremtid og slet slet ingen værdig nutid.

Utroskab og løgne er en rigtig dårlig følgesvend i kærligheden som for sin egen selvrespekt.

“Words and hearts should be handled with care for words when spoken and hearts when broken are the hardest things to repair” / ukendt

Du kan også læse mit indlæg fra da jeg var undercover på utro dating siden Victoria Milan og mine oplevelser som tanker derfra “Utro(lig) kærlighed”

Jannie Nielsen Hansen / LoveRoad.dk

– / –

Vil du holde øje med indlæg til bloggen eller blot følge lidt med i mine betragtninger om værdier, livet og kærligheden, så er du velkommen til at trykke “synes godt om” på LoveRoad.dk facebookside.

Her vil du også få link til andre artikler, samt citater og hvad der lige optager mig om mennesker, livet, værdier, troværdighed og kærlighed – Helt ærligt!

Læs også Porno – Godt/skidt? Er man pornoafhængig på den måde at man søger sit næste porno-fik og bruger energi på at finde ud af hvornår man kan få det i stedet for at bruge energien i det virkelige liv med virkelige mennesker…

Dette indlæg blev udgivet i Utroskab. Bogmærk permalinket.

4 kommentarer til Tillid og kærlighed

  1. Pingback: Tillid, tillid og atter tillid |

  2. Pingback: Hvorfor er det nu lige at jeg elsker dig? |

  3. Pingback: Skal man lyve? |

  4. Pingback: Hvorfor dog være autentisk? |

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.