Tanker om ligeværd

Du er ok og jeg er ok Frihed består i...

For mig personligt er ligeværd en del af det, at være en værdistyret humanistisk liberal feminist og anti-sexist.

Mine definitioner:

  • Humanist: En medmenneskelig holdning, der viser respekt for hvert enkelt medmenneske
  • Liberal feminist: En overbevisning om at vi alle er lige meget værd og har krav på den samme respekt og de samme privilegier uanset køn, hudfarve, vægt, udseende, seksuelle orientering etc. med en ekstra krølle at mænd og kvinder er lige så forskellige som kvinder er forskellige fra andre kvinder og mænd forskellige fra andre mænd og at vi som udgangspunkt er ens som menneske med de samme behov for kærlighed og anerkendelse
  • Anti-sexist: En overbevisning om at vi uanset køn har ret til den samme respekt og de samme privilegier og bør alle behandles som subjekter, som hele mennesker og ikke som objekter, ting og kropsdele
  • Værdistyret efter mine kerneværdier: Troværdighed og ansvarlighed, i det jeg siger og det jeg gør, ved det og de, som jeg vælger til og fra i mit liv, ud fra mine værdier

For mig er det at være ovenstående lig med et ønske om ligeværd og den respekt der ligger i dette – og hvordan kan vi dog være uenige omkring alles ret til ligeværd og opfatte det som negativt…

Efter min bedste overbevisning, så er ligeværd et udtryk for, at alle skal have de samme rettigheder, privilegier etc. og at nogen ikke skal opfattes eller behandles som af mere eller mindre værd end andre, på grund af deres køn, etnicitet, tro, udseende, seksuelle præferencer etc.

Det ærgrer mig også, at der i flere artikler, debatter etc. lægges op til at feminisme er en kamp kønnene imellem, for mig har det aldrig og bliver aldrig til dem og os (kvinder mod mænd og omvendt), for ligeværd er et ønske om at vi ikke skal opfylde vores rolle som henholdsvis mand og kvinde på en bestemt måde for at være “rigtig”, men at vi alle har ret til at være her, lige som den mand og kvinde vi nu engang er og har det bedst med at være.

Det er en kamp mod mediebilledet hvor mænd oftest bliver fremstillet som forvoksede teenagere med lem og reptilhjerne, der ikke evner at tage ansvar for dem selv og deres familie.

Og kvinder bliver oftest fremstillet som rappenskralden, mor for sin mand, Barbie eller Lolita-dukke og hvis hun er rigtig heldig, så kan hun få lov til at være en almindelig generel kvinde, der står i bagrunden for den vigtige mande-rolle i filmen.

Disse stereotype roller vil jeg gerne rykke ved, for jeg synes de er lige nedværdigende for mænd som for kvinder, da vi på denne måde bliver talt ned til.

Så ligeværd er et ønske om, at vi alle skal behandles og opfattes som subjekter (individuelle hele selvstændige tænkende mennesker der fortjener respekt) og dermed ikke som objekter (kropsdele og brugsgentande, der blot skal vurderes og bruges).

Efter min bedste overbevisning, så er vi alle påvirket af vores kultur, af normer, opdragelse etc. sådan at vi efterhånden opfatter ting/hændelser, der faktisk ikke er ok, som helt normale og derigennem alligevel som ok, uden at forholde os kritisk til disse.

Vi er også rigtig gode, til at overbevise os selv om, at det ingen betydning har, i stedet for at se indad, om vi selv faktisk kunne og burde handle anderledes.

Jeg er udmærket klar over at det kan være rigtig svært at anerkende at sexisme faktisk eksisterer, for anerkender vi dette, så skal vi pludselig også til at se på os selv og verden omkring os.

Vi skal smide skyklapperne og se hvordan f.eks. mediebilledet er med til at påvirke os til at skulle være på en bestemt måde for at være en “rigtig mand” eller en “rigtig kvinde”.

Mænd må ikke vise følelser, mænd må ikke græde, mænd må ikke bede om hjælp. Men til gengæld skal de helst vurdere kvinder som en anden brugsgenstand for at opleve sig selv som en rigtig mand, og det synes jeg er rigtig trist, fordi det ikke blot begrænser mændende i at være et helt menneske, det tvinger indirekte også mange mænd til at støtte sexisme for ikke at skille sig ud fra mediebilledet og dermed billedet af en “rigtig mand”.

Det samme gælder for kvinder, for vi har lært at det vigtigste er hvordan vi ser ud og ikke hvad vi indeholder, derfor lider rigtig mange kvinder af lavt selvværd eller er blot i en daglig kamp for at overleve følelsesmæssigt, fordi vi bliver talt ned til alle vegne vi ser hen, om det er i film, i reklamer og diverse tv-programmer hvor vores udseende og kroppe skal vurderes eller blot i vores sprog hvor findes rigtig mange “normale” hverdags-udtryk der fortæller at det at være en kvinde er mindre værd end det at være en mand, se blot udtrykket “at være en tøs”.

Der findes ikke noget ord for en mand der “går på omgang” andet end at han er en tyr, men hvis en kvinde “går på omgang” så er hun en slut, en luder og sådan kan jeg faktisk blive ved og ved, ikke fordi at der ikke findes udtryk for mænd der er mindre flatterende, jeg oplever blot i hverdagen at der findes det mindre for kvinder.

Og ja, måske sidder du og tænker at mænd også bliver udstillet og vurderet, der er også mænd der får tæv af deres hustru, der er også mænd der ikke har de samme privilegier som nogle kvinder, men helt ærligt – hvis vi ser på det sådan fra oven af, så er der langt flere mænd med privilegier som kvinder ikke har.

Jeg går ind for ligeværd, for begge køn, og derfor betyder det ikke at vi ikke skal gøre noget for kvinderne blot fordi at der også er nogle mænd der ikke har disse privilegier, vi skal i allerhøjeste grad gøre noget for kvinderne og her har mændende også et kæmpe ansvar akkurat som kvinderne har.

Du kan blive meget klogere på dette ved at se på de link jeg har lagt ind på menupunktet Ligeværd.

Jeg vil anbefale dig at se og læse disse igennem. Læs, lyt, reflekter med et åbent og nysgerrigt sind – og bliv klogere på emnet og verden omkring dig.

Vil du læse mere omkring livet og kærligheden med indspark til at finde ind til dine egne værdier, etik og moral og er du ikke bange for at blive provokeret og blive prikket til, så kan du købe e-bogen ”Helt ærligt!” på saxo.com.

Læs også:

Jannie Nielsen Hansen
LoveRoad.d

– / –

Vil du holde øje med indlæg på bloggen eller blot følge lidt med i mine betragtninger om værdier, livet og kærligheden, så er du velkommen til at trykke “synes godt om” på LoveRoad.dk facebookside.

Her vil du også få link til andre artikler, samt citater og hvad der lige optager mig om mennesker, livet, værdier, troværdighed og kærligheden – Helt ærligt!

Dette indlæg blev udgivet i Blog. Bogmærk permalinket.

En kommentar til Tanker om ligeværd

  1. Pingback: Køn forskelligehed - er vi nu så forskellige? |

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.