Svigt, løgn og latin

Svigt, løgn og latin svigt af tillid

Jeg siger at jeg elsker dig, så jeg taler også lige ned til dig, ignorerer dig, holder ting hemmeligt for dig, overskrider dine grænser, lyver over for dig, bebrejder dig for de ting som jeg gør eller hævder mig selv på din bekostning.

Det giver jo rigtig god mening, ik’?

Nogle af de henvendelser jeg igennem tiden har modtaget omhandler at den der skriver har fået overskredet sine grænser, er blevet løjet overfor eller andet som beskrevet herover og personen er ganske naturligt bundhamrende ulykkelig.

Personen har talt med sin partner, har fortalt og vist hvor meget det går en på og hvor ødelæggende det er for en og dermed for forholdet og alligevel fortsætter partneren med at overskride grænser med mere og personen bliver mere og mere ulykkelig.

For vedkommende kan jo godt se alt hvad de kunne være sammen, kan også se det gode og skønne i partneren, det var vel for pokker det som gjorde, at man blev forelsket i første omgang, det er desværre bare ikke det som der bliver vist mere af.

Personen hæger sig mere og mere ved de gode øjeblikke, men tvivlen, utrygheden og det støt manglende selvværd af at blive behandlet sådan, det kommer til at fylde så meget, at selv de gode øjeblikke bliver utrygge.

Noget af det som jeg også har bidt mærke i, det er den måde som den her partner reagerer på, når vedkommende bliver konfronteret med sine handlinger, når vedkommende får at vide, at han/hun gør sin partner bundhamrende ulykkelig, så siger disse mennesker ikke undskyld, dog siger enkelte undskyld for at få fred og fortsætter så blot alligevel, måske endda i det skjulte og det gør blot ondt værre.

Jeg ville ønske at der var endnu flere af disse, der ville stoppe op og tænke; ”hov, sådan vil jeg da ikke være” og rette op ved fremadrettet at agere som de gerne vil opfattes som og opleves som, i selv samme forhold. Nogle af disse tager desværre selv samme adfærd med sig ind i et nyt forhold, hvor de når forelskelsen har lagt sag, kører ud af akkurat samme spor.

Men det er ikke disse mennesker dette indlæg skal omhandle, for andre kan ikke ændre på disse, det skal de selv ville, og det kan de først, hvis de bliver bevidste om deres eget ansvar og det er netop det de ikke er, når de benytter sig af f.eks. magtteknikker samt gaslighting når de bliver konfronteret.

Der findes flere forskellige magtteknikker (også kaldet for herskerteknikker) og de bruges primært i uligeværdige forhold, hvor den ene føler sig mere værd end den anden, eller af samfundet som vores kultur bliver opfattet som af mere værd, eller hvor den ene har givet den anden denne magt.

Vi kan som sagt ikke ændre på andre mennesker, vi kan bede dem om at agere anderledes, men vi kan ikke bestemme det. Vi kan så beslutte om de er værd at have i vores liv afhængig af deres ageren.

Med hensyn til magtteknikker, så kan vi jo heller ikke bestemme at andre ikke skal bruge dem, men vi kan lære at genkende dem og deraf reagere hensigtsmæssigt på dem og måske endda fjerne os selv fra mennesker der benytter disse i udpræget grad.

Desværre kan vi nok ikke sige os helt fri fra selv at have brugt dem i en eller anden forstand eller komme til det, men igen, det at vi bliver bevidst omkring hvad de indeholder og hvad de gør ved andre, det kan hjælpe os selv til at undgå at bruge dem mod andre.

Du kan læse mere omkring disse teknikker i dette indlæg: ”Herskerteknikker – magt findes alle steder”.

Hvis du lever sammen med et menneske som udøver disse magtteknikker jævnligt, så kan du måske opleve at I lever i konstant åben krig fordi der hele tiden skal siges til og fra eller at der hele tiden skal placeres skyld og ansvar.

Det kan også være at du er blevet træt, meget træt, og derfor ikke orker mere, så du har indrettet dig, du har tilpasset dig, og tænker måske, at du hellere vil undgå alt det der åbenbart tænder den anden af. Læs her artiklen: “At gå på listesko skaber angst“.

Det kan også være, at du tænker ”ind af det ene øre og ud af det andet”, men på et tidspunkt så hober det sig op inde i dig, du kan ikke blive ved med at trække på skulderen.

Uanset at du ved at du ikke er forkert på den, så sidder der alligevel en lille nisse indeni og søger at så tvivl i dig, fordi du hører så tit at du ikke tænker dig om, at du ser syner, at du er nærtagende, at du er hysterisk, at du er for følsom, at du overreagerer og meget andet, som på et eller andet tidspunkt vil påvirke dit selvværd.

Ikke nok med at dit selvværd også bliver påvirket hvis din partner opfører sig som beskrevet i det indledende afsnit med at svigte din tillid, overskride dine grænser etc., så bliver du så ovenikøbet udsat for magtteknikker og gaslighting og det dræber selvværdet des mere.

Du kan læse mere omkring dette i artiklen: ”10 signs your man is ’gaslighting’ you to make you seem crazy”.

Jeg vil ikke i indlægget her forholde mig til køn, hvem der gør mest og værst, men blot fortælle, at det er noget som alt for ofte bliver brugt i vores kultur i alle vores relationer, nære som fjerne, mod tætte som mod fremmede og at vi i det forhold vi er i, skal holde os langt væk fra brugen af dette samt fra mennesker der benytter disse teknikker om det er bevidst eller ubevidst, hvis vi har vores selvværd kært.

Min oplevelse af dette er, at de der benytter sig af disse teknikker, ikke evner eller ønsker at tage ansvar for dem selv, for deres følelser og for deres handlinger, de bilder sig selv ind at de ikke kan gøre for det, at det er naturligt, at andre (mange) også gør det, at det er andre der får en til det og så videre.

Udfordringen er jo også, at hvis de bliver bevidst omkring deres eget ansvar, så må næste skridt være at se på sig selv som menneske, som kæreste, som partner, som forælder, som relation i det hele taget, og hvis man først bliver bevidst om at man ikke reelt er, som man går og bilder sig selv ind, så skal næste skridt være at skulle ændre på sig selv.

Og det at skulle se på sig selv, kan opleves så svært, at man hellere tager skyklapperne på og fortsætter med at leve i sin egen boble der kun indeholder ens egen selvopfattelse og alt der ikke harmonerer med dette, bliver fortsat ignoreret, nedgjort med mere.

For nylig var der en kvinde der skrev til mig, at hun ikke kunne leve sådan mere, men hun vidste ikke hvad hun skulle gøre, jeg svarede blandt meget andet, at hun selv havde svaret, da hun selv havde skrevet at hun ikke kunne leve sådan mere, så derfor havde hun kun den valgmulighed tilbage at flytte sig fra sin partner, fra forholdet og finde sig selv igen.

Jeg er udmærket godt klar over at det ikke er nemt, det er hamrende svært, men hvad andet kan hun gøre, lige nu er hun bundhamrende ulykkelig, hun vil stadig være ulykkelig en tid efter at hun har afsluttet forholdet, men jeg er sikker på at hun vil få det bedre, når hun har fået ham på afstand.

For hvad er alternativet, at blive i et forhold der igen og igen og igen gør hende ulykkelig, det er vel ikke at foretrække, set sådan her ude fra sidelinjen, men som jeg også skrev til hende, hun ved selv bedst, jeg håber blot at hun har nogen at kunne støtte sig op af, nogen der vil høre på at hun siger det samme igen og igen, at hun får grædt ud, nogen der bare vil lytte og lade hende få det hele ud, indtil det hele er talt til atomer.

For det gør ondt, at blive svigtet gør ondt, at blive udsat for magtteknikker og gaslightning gør ondt og at blive i sådan et forhold gør ubeskriveligt ondt.

Så dette er en opfordring til at være opmærksom på at disse teknikker findes og at de bliver brugt. Jeg håber at du vil sætte dig ind i dem, så du kan genkende dem og selv holde dig fra at bruge dem, og fjerne dig fra de der bruger dem i udpræget grad, og hvad er udpræget grad så? Udpræget grad er, når det påvirker dig negativt, når du bliver ked, utryg med mere, eller når/hvis du gør samme ved andre, så er det ikke sundt for dig, for vedkommende, for jeres relation og dermed for jeres forhold.

Læs også:

Jannie Nielsen Hansen
LoveRoad.dk

Ønsker du at læse mere omkring livet og kærligheden og få indspark til at finde ind til dine egne værdier, etik og moral og er du ikke bange for at blive provokeret og blive prikket til, så vil jeg opfordre dig til at købe e-bogen ”Helt ærligt!” på saxo.com.

Vil du holde øje med indlæg på bloggen eller blot følge lidt med i mine betragtninger om værdier, livet og kærligheden, så er du velkommen til at trykke “synes godt om” på LoveRoad.dk facebookside. Her vil du også få link til andre artikler, samt citater og hvad der lige optager mig.

 

Dette indlæg blev udgivet i Blog. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Svigt, løgn og latin

  1. Pingback: Hvorfor for eller imod porno? |

  2. Pingback: Mor, kan du nøjes med far? |

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.