Skattekisten

At dræne, eller give til forholdet

Photo: Benny Severin Hansen

Photo: Benny Severin Hansen

Prøv at se på et godt kærlighedsforhold, som en skattekiste der hele tiden pudses og plejes og der jævnligt fyldes gode sager i, sådan at kisten bliver mere og mere værdifuld.

Og se så på hvad du egentlig selv bidrager med for at skattekisten stiger i værdi. Er det noget som styrker jeres forhold eller har du blot kisten, fordi den er rar at have stående ovre i hjørnet og kan vises frem i ny og næ?

Viser du jævnligt din partner din kærlighed og din glæde ved vedkommende og jeres forhold eller er det mere sådan on off efter dit eventuelle behov for nærhed, sex etc?

Vi mennesker er forskellige og har derfor forskellige behov samt en forskellig måde at vise kærlighed på, men noget af det som vi har til fælles, det er at vi har et behov for at føle os elsket, værdsat, anerkendt, respekteret som helhed, det er vores krop som vores intellekt.

Og oplever vi ikke disse ting i forholdet i langt højere end i langt mindre grad, så vil vi ikke føle os elsket og vil ende med at trække os, for uanset hvor meget vi selv giver og giver, hvis vi ikke oplever at der går noget den anden vej, så vil vi føle os drænet.

Kærlighed er ikke en byttehandel, det er ikke noget for noget, men hvis vi elsker et andet menneske, så giver vi jo heller ikke kærlighed for at få men fordi vi ikke kan lade være, indtil vi måske oplever os helt drænet for så er der ikke meget mere at give af.

Derfor skal vi passe på med at dræne hinanden, vi skal i stedet fylde hinanden op med kærlighed.

Vi skal se på vores forhold som en skattekiste, hvor vi jævnligt fylder i, så der altid er rigeligt at tage af, når overskuddet lige mangler, når sygdommen sætter ind, når de travle perioder bliver trælse, når ungerne ti dage i træk bare ikke vil sove, når fryseren strejker og pengepungen tømmes. Ja, så vil vi opleve at det alligevel er ok i en eller anden forstand, fordi der er noget der er vigtigere.

Så hvad er det så, der skal til sådan rent praktisk for at vi får fyldt vores skattekiste op?

Det er rent faktisk nogle ganske små ting, som mange glemmer i hverdagen, når den første forelskelse har lagt sig og det er skisme synd, for hvor står den her lov, at man ikke længere må gøre alle de her små ting der glæder hinanden, når man har kendt hinanden xx antal år?

Det står ingen steder, absolut ingen steder, så det er vores egen ugidelighed, vores egen ligegyldighed og denne ugidelighed og ligegyldighed er også vores egen fjende hvis vi ikke holder den i ave. Det er så menneskeligt, desværre, at tage hinanden for givet. Men hvis vi ikke gør en aktiv indsats så får vi ikke det forhold som vi ønsker.

For ligesom vi selv ønsker kærlighed, respekt, anerkendelse og nærvær, så gør vores partner det med meget stor sandsynlighed også. Så hvis vi går og venter og venter og venter på at få, så har vi totalt misforstået essensen af et kærlighedsforhold. For der kommer intet af at vente, hvis vi ikke selv giver og fylder i den her skattekiste som et godt kærlighedsforhold er.

Nogle mennesker viser deres kærlighed igennem sex. Men hvis vores partner ikke føler sig elsket i hverdagen, hvis vi ikke har det godt sammen, hvis vores partner føler sig ensom i forholdet med os, så er lysten til sex med os ganske minimal. Og mangler lysten, så mangler sex’en og så viser vi ikke kærlighed, og viser vi ikke kærlighed så… kører den onde spiral derudaf og forholdet er på vej ud i intetheden.

Derfor er det godt også at kunne vise sin kærlighed på andre måder end blot igennem sex.

Andre mennesker viser deres kærlighed ved at gå meget op i det fælles hjem, der bliver renoveret, bygget til, malet, gjort rent, ryddet ud og ryddet op i en uendelighed. Så imens tiden man kunne have brugt sammen bliver brugt til at ”vise kærlighed” så føler vores partner sig mindre og mindre elsket, fordi nærheden og tiden sammen mangler.

Så det er værd at finde en balance, for det ene udelukker ikke det andet, men det kræver en prioritering.

Gary Chapman har skrevet bogen ”Kærlighedens fem sprog” som er værd at læse hvis du vil blive klogere på hvordan vi hver især kan vise samt ønsker at modtage kærlighed.

Jeg har i et tidligere indlæg fortalt om en underviser jeg har haft engang som altid startede dagen med at sige ”Hvor svært kan det være” og altid med udgangspunkt i alle de her små ting der gør at vi hver især føler os elsket og anerkendt.

Og han har så ganske ret, for hvor svært kan det være at sende en lille sms i ny og næ, hvor svært kan det være at købe en lille gave med hjem engang imellem, hvor svært kan det være at tage sin partners hånd og se vedkommende dybt og varmt i øjnene, hvor svært kan det være at… (fortsæt selv listen).

Forestil dig en dag hvor du som det første når du vågner om morgenen er at række ud efter din partner, tage hans/hendes hånd, give et kys eller stryge vedkommende over håret inden du står op.

Vil du selv synes at det var en god start på dagen, hvis det var din partner der gjorde sådan, uanset om du stadig halvsov? Vi registrerer jo ofte når vores partner er på vej ud af sengen, så det her med lige at blive bemærket kærligt, det er alligevel rart.

I løbet af dagen sender du så en sms eller en mail til din partner, det behøver slet ikke at være om noget særligt, du kan også blot skrive ”jeg tænker på dig”. Du kan ringe blot for at høre hans/hendes stemme og nej, det er ikke fjollet, det giver for mange en dejlig varme indeni som giver lyst til at ses igen, om det så blot er samme dag.

Du kan også være ude at rejse, husker du så at sige/skrive godmorgen og godnat og måske sende et billede af hvor du er, eller andet der viser at vedkommende er i dine tanker?

Når du kommer hjem fra arbejde, hvis din partner allerede er hjemme, giver du så et kys og et smil eller sætter du dig bare med avisen eller computeren, så tænk over næste gang hvordan du selv ville ønske at blive mødt.

Tager du også ansvar for den gode stemning i hjemmet, ved at tale ordentligt til hinanden, ved at være hjælpsom, omsorgsfuld og støttende som lyttende eller synes du at når du kommer hjem så skal du af med alle de indebrændte aggressioner du har båret på i løbet af dagen, eller at nu har du taget hensyn til kolleger så skal du ikke også tænke på hensyn hjemme.

Du kræver måske din ret for at slappe helt af når du her hjemme, også sådan at du ikke behøver at vise hensyn og din familie dermed skal agere psykisk boksebold. Sådan tænker du sikkert ikke, men sådan kan det opleves af dine nærmeste hvis du ikke prioriterer at tage et medansvar for at I alle har det godt sammen også hjemme.

Det betyder ikke, at man ikke kan fortælle hinanden om hverdagens fortrædeligheder, absolut ikke, men om man inviterer sin partner ind i sine tanker, ønsker, håb og drømme eller om man blot afreagerer, dér er der en kæmpe forskel og det er måden det gøres på, det er tonefaldet og de ord der bruges.

Man kan sagtens være uenige og måske endda rygende uenige, men igen, er det hvordan man er det og om man er uenig på en sådan måde, at der er mulighed for og lyst til at finde ind til hinanden igen bagefter.

Tænker du over hvordan du taler til din partner og til dine børn, taler du til eller taler du ned, for der er stor forskel på den følelse du efterlader i andre ved den måde du taler til vedkommende på og denne følelse kommer jeres forhold til at bære præg af, det er også dit ansvar.

Hvor er dit fokus, er det på alt det gode du rent faktisk har eller mod alt det du tror at du går glip af, alt det der er derude som også lige skal tjekkes ud samt at du også lige skal tjekke din ”markedsværdi” som partner og derfor skal være i kontakt med andre for at opleve dig selv som tiltrækkende, interessant eller what ever?

Så skal du vide, at ved at du har dit fokus ud ad, så påvirker du dit forhold negativt, din partner vil ikke føle sig vigtig og elsket og det ville du sikkert heller ikke hvis det var omvendt.

Jeg har dog hørt nogle sige, at de ville være ligeglad, at deres partner må være fri, men det siger de blot for at kunne dække sig selv ind og derigennem give sig selv lov til at handle sådan, for min oplevelse er at ganske mange af disse mennesker ville have det rædsomt hvis partneren gjorde det samme, fordi det opleves som utroskab uanset at den måske ikke er fysisk.

Har man en aftale i forholdet om at disse ting er ok, så er det en fælles aftale ellers er det overskridelse af hinandens grænser og tillid og det gør intet godt for noget forhold, tvært imod.

Aldrig nok kærlighed...

Når I er i byen sammen, så tag gerne din partners hånd og hold om vedkommende ind i mellem, husk at se varmt og kærligt på din partner og send varme blikke og smil gennem lokalet.

Det at vise omverdenen at man elsker hende/ham giver et fælleskab til forholdet som er værd at have med i skattekisten. For selv om man er et fast par, så bør det at flirte med hinanden, smile til hinanden og vise at man er glad for hinanden ikke kun høre til forelskelsesfasen men faktisk være en integreret del af forholdet og af det at være kærester.

Kender du til begrebet for-forspil… det er faktisk det her med hvordan vi har det med hinanden i hverdagen, ikke at sex skal være målet, det kan også blot være lysten til at sidde tæt sammen. Sex og intimitet skal ikke være et mål men en naturlig del af det at elske hinanden.

At være tæt, er en intimitet langt de fleste mennesker også har brug for og den indebærer, at vi rent faktisk også har lyst, til at være hinanden nær og derfor er vores hverdag sammen og vores evne til at vise hinanden kærlighed, respekt, anerkendelse, omsorg og give støtte af basal betydning for dette.

Uanset at vi ikke er ens, så prøv at tænke over hvad der i hverdagen vil få dig til at føle dig elsket, værdsat og anerkendt. Tal meget gerne med din partner om dette, for at finde ud af hvad din partner værdsætter og gør det.

Lad det ikke kun være ord, men hav handling bag – for hvor svært kan det egentlig være…

Jannie Nielsen Hansen
LoveRoad.dk

Vil du læse mere omkring livet og kærligheden med indspark til at finde ind til dine egne værdier, etik og moral og er du ikke bange for at blive provokeret og blive prikket til, så kan du købe e-bogen ”Helt ærligt!” på saxo.com.

Læs også:

Vil du holde øje med indlæg på bloggen eller blot følge lidt med i mine betragtninger om værdier, livet og kærligheden, så er du velkommen til at trykke “synes godt om” på LoveRoad.dk facebookside.

Her vil du også få link til andre artikler, samt citater og hvad der lige optager mig om mennesker, livet, værdier, troværdighed og kærligheden – Helt ærligt!

 

Dette indlæg blev udgivet i Blog. Bogmærk permalinket.

4 kommentarer til Skattekisten

  1. Pingback: Med-, mod- eller samspil |

  2. Pingback: Følger du strømmen? |

  3. Pingback: Køn forskelligehed - er vi nu så forskellige? |

  4. Pingback: At finde sin identitet |

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.