Respekterer du din partners følelser og holdninger

At være kærester er også et fællesskab 

Photo: Benny Severin Hansen

Photo: Benny Severin Hansen

Når man indgår i et fællesskab, som det at være kærester rent faktisk er, så har man også et ansvar for at fællesskabet er ligeværdigt, at man kan komme til hinanden, at der er plads til andre holdninger, en andens følelser etc.

At man er nysgerrige på hinanden og at der dermed er en interesse i at lære hinanden at kende igen og igen, for vi udvikler os som menneske, nogle hurtigere end andre.

Dette kræver at vi løbende lytter til hinanden, bliver inspireret af hinanden, søger at forstå og få udvidet vores verdensbillede og derigennem bliver forelsket i hinandens nye jeg igen og igen, så vi følges ad i forholdet og ikke skubbes fra hinanden ved vores manglende engagement i hinanden.

Søger du at lytte, forstå og anerkender du din partners tanker, følelser og holdninger eller vender du nærmere det hvide ud af øjnene når du ikke er enig eller du ikke ønsker at tale om de ting, som er vigtige for din partner?

Taler du endda ned til din partner og begynder at blive personlig ”du er da også xxx” osv.?

Så skal du vide, at du tromler din partners følelser og dræner kærligheden, for hvis vi ikke kan tale om vores tanker, følelser og holdninger med hinanden, så kan vi heller ikke være os selv i forholdet og det er jo lige netop dér, det er vigtigt, at vi ikke er en anden, end den vi er.

Når og hvis vi behandler hinanden respektløst, så påvirker det vores følelser for og vores lyst til hinanden i negativ retning.

Du skal ikke have svar på alt, det er ok bare at lytte og spørge ind, blot du anerkender din partner og ikke taler ned, for på den måde så skubber du hende/ham fra dig og var det egentlig meningen.

Hvis vi ikke kan være trygge ved at være den vi er, ved at kunne tale sammen om de ting vi hver især finder vigtige, så indebærer det, at der bliver færre og færre ting vi orker at gå til hinanden med og så begynder vi måske at trække os fra forholdet.

Så vil du egentlig din partner eller vil du blot være i et forhold, hvad er det du egentlig vil?

Vil du din partner, så skal du også være kærligheden og tilliden værd på alle plan, du skal støtte og anerkende hans/hendes viden, holdninger etc. Du behøver ikke at være enig, men du skal anerkende uden at tale ned, blot fordi du eventuelt ikke forstår.

Vil du blot være i et forhold, så skal du vide at det kræver at du har et forhold til et andet menneske, et kærlighedsforhold, hvor du ikke blot tager imod men også giver af dig selv og respekterer din partner og dennes grænser, holdninger og følelser.

Og så skal du finde ud af om det skal være med den partner du har nu eller om det skal være med en anden, du skal blot vide at du vil stå i akkurat samme situation med en eventuelt ny, hvor du skal lære at kommunikere, at anerkende og respektere din partners tanker, følelser og holdninger.

Kommunikationen er ofte den der gør at mange forhold går i stykker, det er den manglende kommunikation og den dårlige kommunikation.

En ting der også er rigtig godt at have i tankerne, er at vi er rollemodeller for vores børn, hvis vi behandler vores partner respektløst, ikke anerkender vedkommendes følelser, holdninger etc. så giver vi det videre til vores børn, vi lærer dem, at det er sådanne relationer der er normalt, at det er sådan vi skal behandle hinanden i et kærlighedsforhold.

Vi ønsker vores børn det bedste, lad os også give dem nogle gode værktøjer og rollemodeller for deres eget kommende kærlighedsforhold og til når de måske engang selv sætter børn i verden.

Nogle mennesker føler sig ensomme i deres forhold, og det kan sagtens være fordi der ikke kan tales sammen om de vigtige ting, det kan være at ens partner ikke er åben og ærlig, det kan være at man oplever sig tromlet og talt ned til, når man udtrykker sine holdninger.

Nogle mennesker tror. at de skal vide alt, de forklarer og fortæller, og når partneren spørger om noget, og der måske ikke kan svares på dette, så begynder de at forklare om noget andet i stedet for. Men det gør ikke noget godt for kommunikationen.

Der er også de der går til angreb, fordi de tolker alt personligt som et angreb i stedet for at lytte og finde en fælles løsning.

Så er der de der føler sig dårligt tilpas, utryg og usikker når samtalen falder på ting ,som de enten ikke ved noget særligt om eller ting som de ikke kan styre, og derfor bliver disse emner tabu i forholdet, fordi reaktionen bliver sådan at partneren til sidst prøver at holde sig fra disse emner for ikke at ”ødelægge den gode stemning”.

Men den gode stemning er et fælles ansvar og ikke noget som den ene part skal tage hovedansvaret for. Og når dette sker, så gør det også noget skidt ved kommunikationen i forholdet, den bliver ikke åben og ærlig og man begynder at leve sidelæns af hinanden og efter stemninger. Det er uholdbart.

Så næste gang din kæreste giver udtryk for sine følelser eller holdninger, som du ikke lige ved hvordan du skal reagere på, så husk at der ikke er andre forventninger til dig andet end at du respektfuldt anerkender, lytter og meget gerne søger at forstå.

Vil du læse mere omkring livet og kærligheden med indspark til at finde ind til dine egne værdier, etik og moral og er du ikke bange for at blive provokeret og blive prikket til, så kan du købe e-bogen ”Helt ærligt!” på saxo.com.

Læs også:

Jannie Nielsen Hansen
LoveRoad.dk

– / –

Vil du holde øje med indlæg på bloggen eller blot følge lidt med i mine betragtninger om værdier, livet og kærligheden, så er du velkommen til at trykke “synes godt om” på LoveRoad.dk facebookside.

Her vil du også få link til andre artikler, samt citater og hvad der lige optager mig om mennesker, livet, værdier, troværdighed og kærligheden – Helt ærligt!

Dette indlæg blev udgivet i Blog. Bogmærk permalinket.

3 kommentarer til Respekterer du din partners følelser og holdninger

  1. Pingback: Med-, mod- eller samspil |

  2. Pingback: Køn forskelligehed - er vi nu så forskellige? |

  3. Pingback: Skattekisten |

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.