Ord skaber din virkelighed

Er ord ligegyldige? ord skaber mennesker

Du er sikkert klar over, at det mener jeg naturligvis ikke at de er, ord er ikke ligegyldige, de er med til at skabe vores som andres virkelighed, og dermed hvordan vi opfatter os selv som andre på og dermed også hvordan andre opfatter sig selv som andre på.

“Think twice before you speak, because your words and influence will plant the seed of either success or failure in the mind of another” / Napoleon Hill

Jeg har engang for mange år siden været i et forhold, hvor ord og stemmeleje blev brugt til at hævde sig selv på, på andres som min bekostning, og derigennem en måde at søge at holde mig nede på, det var sikkert ikke bevidst af vedkommende, men ikke desto mindre, så var det lige sådan, som jeg oplevede det.

Noget af det jeg husker, og som sad ganske længe i mig, faktisk flere år efter at jeg gik fra ham, det var f.eks. at han ofte beskyldte mig for at være klodset, hvis jeg tabte min gaffel eller andet, så blev der altid gjort et stort nummer ud af det og jeg fik at vide hvor klodset jeg altid var.

Selv mange år efter, når jeg tabte noget, så stivnede jeg lige i nogle sekunder, og afventede en reaktion fra andre som ikke kom, og jeg mærkede en kæmpe lettelse indeni.

Igennem min opvækst har jeg oplevet, at den anerkendelse som ros, som jeg skulle og kunne få, det var igennem andre, så deres mening om hvordan jeg var og så ud, var vigtigere end hvordan jeg selv havde det indeni. Jeg blev rost for alt det  ydre, det andre kunne se og opleve, i langt højere grad end jeg blev rost for den person jeg var.

Det bevirkede at jeg havde et lavt selvværd, men til gengæld en høj grad af selvtillid, det bevirkede så også, at jeg ikke kunne tænke, føle og mene som jeg gjorde uden at skulle have andres accept af dette for at give mig selv lov til mine følelser og holdninger og det har virkelig krævet en hel del for mig som voksen, at ændre på dette.

“Words are singularly the most powerful force available to humanity. We can choose to use this force constructively with words of encouragement, or destructively using words of despair. Words have energy and power with the ability to help, to heal, to hinder, to hurt, to harm, to humiliate and to humble” / Yehuda Berg

For en del år siden, inden jeg satte mig ind i personlig udvikling, mennesker, kærlighed og relationer, dér sad vi nogle stykker og talte sammen over maden, da en person sagde til min søn: “du er dum” eller lignende, og det fik min søn til at reagere med “jeg ér ikke dum”, og dér slog forskellen mig. For han er bestemt ikke dum, faktisk ganske langt fra, men han sagde noget dumt, eller rettere han gav udtryk for noget der bundede i at han ikke havde hørt efter.

Så jeg gav ham ret, og sagde til ham, at han naturligvis ikke er dum, men det var det han sagde der godt kunne opleves dumt og der er en væsentlig forskel på at være dum og gøre noget dumt.

Det vi får at vide, at vi er, det sætter sig oftest i os, særligt hvis vi får det at vide mange gange, og så identificerer vi os ud fra dette, det påvirker vores selvværd og vores selvtillid, alt afhængig af hvad det er.

Får vi til gengæld at vide, at vi har gjort noget dumt, så har vi en mulighed for at handle anderledes en anden gang, vi er ikke vores handling, den kan vi i højere grad ændre på.

Hvis vi ofte hører om andre, at de er dumme, grimme, klodsede eller andre udtryk der skal nedgøre vedkommende, så vil vi gradvis og ubevidst få denne opfattelse af vedkommende uanset om vi kender vedkommende eller ej. Det bevirker også, at vi ubevidst vil se efter de ting, der kan bekræfte os i vores opfattelse og vi kan være tilbøjelige til at se bort fra de ting, der fortæller os det modsatte.

Det gælder også vores fordomme om andre mennesker og grupper af mennesker, ubevidst så ser vi efter det der bekræfter os i dette. Som et eksempel, så var jeg ude at køre med en mand for nogle år siden og da vi kørte var der pludselig en bil foran os der virkede noget ubeslutsom mht. hvilken vejbane vedkommende ville være i, føreren af bilen kørte også lige i underkanten af hastighedsgrænsen, så min ven her udbrød lettere snerrende, i det han overhalede, “det er sikkert en kvinde”.

Da vi kørte forbi, kiggede han – og jeg – ind af ruden på den anden bil, og det var så en mandlig fører, dette kommenterede min ven slet ikke på, jeg smilede blot.

Dette skete så igen lidt senere, og dér var det en kvindelig bilist, dette fik min ven til at udbryde: “Se hvad jeg sagde, kvinder kan ikke køre bil”.

Han så efter det der bekræftede ham i hans fordom om at kvinder ikke kan køre bil og ignorede det der ikke kunne bekræfte ham i dette.

“Whatever words we utter should be chosen with care for people will hear them and be influenced by them for good or ill” / Buddha

Vi bliver også påvirket i vores opfattelse af andre mennesker igennem det vi ser og læser, hvis vi f.eks. altid læser det samme medie, som har en holdning om grupper af mennesker som gennemsyrer alt hvad der skrives, så kan det påvirke os til at blive bekræftet i denne holdning, fordi vi igennem at læse den samme vinkel igen og igen ikke får set andre sider og får dermed ikke sat spørgsmålstegn ved om vores holdning nu også bygger på oplysthed eller ensrettethed.

For en del tid siden var der flere debatter på de sociale medier omkring brug af ordet “neger”. Flere mørke mennesker havde givet udtryk for at de ikke brød sig om ordet, de oplevede at det var med til at holde dem nede, ordet havde en betydning for dem, som de ikke længere ønskede at skulle identificere sig ud fra.

Jeg oplevede mange, i langt overvejende grad hvide mennesker, der gav udtryk for at det ville de selv bestemme, de sagde bl.a. at de ikke mente noget med ordet, at de ikke mente det nedladende, de argumenterede med at ordet betød noget andet end de det omhandlede oplevede og ganske meget andet som alt sammen bevirkede at de insisterede på at benytte sig af et ord, som de selv havde defineret betydningen af, uanset hvordan de som ordet omhandlede havde det med det.

Så på vegne af de som ikke brød sig om det, sagde disse mennesker, at det ikke var noget problem og derfor skulle de ikke gå op i dette.

Jeg sammenligner det lidt med, at jeg kan sparke dig over skinnebenet og hvis du beklager dig, så kan jeg sige til dig, at det skal du altså ikke tage så nært, for det gjorde jo ikke ondt på mig.

For en del år siden, faktisk tilbage til 2. verdenskrig og årene før denne, dér blev ord om andre grupper at mennesker brugt strategisk, for at kunne undertrykke denne gruppe og ikke mindst for at kunne retfærdiggøre deres ageren overfor denne gruppe – og ja, jeg taler om jøder, forfølgelsen samt forsøg på udryddelsen af disse mennesker.

Jeg stødte på en artikel fra Journalisten: “Ord skaber folk“, som der kommer et lille uddrag af herunder:

”Den nazistiske sprogdragt var bastant, fattig på nuancer og talesprogsagtig. Man hentede vendinger fra militærets verden. Det handlede om kamp, storm og angreb. Det handlede også om blod, slægt, jord og om retten til at undertrykke og udrydde ‘undermenneskene’, herunder seks millioner (!) jøder. 

Alle begivenheder blev udskreget som ‘historiske’, man hyldede fanatismen, dyrkede følelser frem for fornuft og (blind )tro frem for viden. Spindoktor Goebbels brugte gentagelse, iscenesættelse og forenkling. Anderledes tænkende var kryb, kræftbylder og parasitter.

Klemperer tog i krigsårene dagbogsnotater om ændringerne i det tyske sprog. Mod det lunefulde, det hadefulde. Sym- og antipatier flyttede sig, uden det blev taget alvorligt. Først undervurderede man grovhederne som tom retorik, siden blev man vant til dem. 

Grænsen mellem drilleri, mobning og forfølgelse er flydende.”

Dette oplever jeg som ganske tankevækkende og jeg kan se paralleller til hvordan nogle medier som mennesker omtaler andre mennesker på, særligt i flygtningedebatten, jeg kan se det i diverse kommentarspor og det gør mig trist.

“It takes considerable knowledge just to realize the extent of your own ignorance” / Thomas Sowel

Hvis vi bliver vant til at se grupper af mennesker blive omtalt på en bestemt måde, uanset vi kan opfatte det nok så ligegyldigt, så vil vi blive påvirket af det, vi vil få ændret på vores virkelighedsopfattelse og derfor er det vigtigt at vi siger fra, at vi siger at vi ikke vil høre på det, når der tales grimt om grupper af mennesker som enkeltpersoner.

Så vi må starte med os selv, i vores hverdag, den måde vi taler til og om andre på, den måde vi taler om os selv på, ved at forholde os kritisk til det vi læser, ser og hører, ved at søge indsigt via oplysning og ikke mindst ved at sige til og fra til verden og mennesker omkring os, på egne som på andres vegne.

“The people who say you are not facing reality actually mean tha you are not facing their idea of reality. Reality is above all else a variable. With a firm enough commitment, you can sometimes create a reality which did not exist before” / Margaret Halsey

Læs også:

Jannie Nielsen Hansen
LoveRoad.dk

Ønsker du at læse mere omkring livet og kærligheden og få indspark til at finde ind til dine egne værdier, etik og moral og er du ikke bange for at blive provokeret og blive prikket til, så vil jeg opfordre dig til at købe e-bogen ”Helt ærligt!” på saxo.com.

Vil du holde øje med indlæg på bloggen eller blot følge lidt med i mine betragtninger om værdier, livet og kærligheden, så er du velkommen til at trykke “synes godt om” på LoveRoad.dk facebookside. Her vil du også få link til andre artikler, samt citater og hvad der lige optager mig.

Dette indlæg blev udgivet i Blog. Bogmærk permalinket.

4 kommentarer til Ord skaber din virkelighed

  1. Pingback: At blive svigtet |

  2. Pingback: Demi-seksuel |

  3. Pingback: Du svigtede mig |

  4. Pingback: Godt nytår med ligeværd - 2016 |

Der er lukket for kommentarer.