Med-, mod- og samspil

Er vi hinandens venner eller fjender? A relationship is more than just finding the right person. It’s more about being the right person

Jeg har læst flere indlæg og artikler, hvor der nævnes, at vi skal give hinanden modspil.

Det skal vi sikkert også til en vis grad, men i et parforhold skal vi vel hellere søge mod et samspil hvor mod- og medspil er en del af dette, tænker jeg.

Der er masser af modspil uanset hvor vi befinder os i det offentlige rum, om det er på arbejdet eller i de andre fora vi kan bevæge os i, som fx debatter på de sociale medier, dér skal du nok stå for skud for dine holdninger, tanker og følelser.

Når vi er hjemme i vores nære sfære, så har vi sjældent brug for at vores partners rolle er at lege djævlens advokat for alt hvad vi siger og gør, at vi ikke kan slappe af i os selv, men primært skal stå på mål for alt hvad vi siger og gør.

Det betyder så ikke, at vi ikke skal kaldes ud, hvis vi opfører os utroværdigt over for den person, som vi giver os ud for at være. Hvis vi f.eks. handler eller udtaler os racistisk, sexistisk eller lignende, så er vores nærmeste vel netop den nærmeste, til at hjælpe os med at holde os på sporet.

Ind imellem har jeg hørt denne udtalelse: ”Kvinder søger modspil, mænd søger medspil ” og har læst Anette Heick udtale sig om denne: ” Det må være en meget trist mand, der har sagt det der! Jeg tror, at begge parter har brug for medspil såvel som modspil. Sådan er det i hvert fald hjemme hos mig. Måske har kvinder i højere grad en tendens til at opsøge modspillet, men der er da masser af mænd, som har brug for, at kvinder ikke bare giver dem ret.”

Rasmus Jarlov udtrykte for nogen tid siden, bl.a. noget med at mænd gerne vil have en kvinde der ser op til dem, og at kvinder gerne vil have en mand at se op til. Det udløste en mediestorm på de sociale medier, mænd der udtrykte, at han ikke skulle generalisere over alle mænd på den måde.

Disse mænd udtrykte, at de rent personligt ikke ønskede en kvinde der så op til dem og slet ikke for de ting som han nævnte, at de bestemt ikke ønskede en partner der kun kunne nikke, være sød og se pæn ud.

Kvinder reagerede ligeså, flere udtalte at de ikke ønskede en mand der blot ville ses op til, de ønskede medspil i et forhold og tildeles også modspil på den måde at vi som kærester skal kunne supplere hinanden og ikke modarbejde hinanden eller være hinandens nikkedukke.

Så lad os bare sige at hans udtalelser må stå for helt egen regning og ikke kan eller skal være en generalisering over hvordan vi alle ønsker det hver især i et forhold uanset køn.

Lige for at runde den af, med hensyn til at se op til, så mener jeg, at vi godt kan se op til hinanden, men at denne form for at se op til, nærmere er en respekt for hinanden som menneske.

Det indebærer en respekt for hinandens personlige kompetencer, integritet, troværdighed, stærke sympatiske holdninger etc. og det mener jeg, at vi alle til en vis grad har brug for og dette kan sagtens være ligeværdigt, sådan at den anden ikke er mere værd end os selv, netop fordi vi også selv er denne respekt værd.

Jeg oplever desværre, at flere tror at modspil er det samme som modstand og hvis man er af den opfattelse, at man skal give sin partner modstand, så gør det ikke noget godt for et kærlighedsforhold.

For vi skal hverken sætte hinanden på plads, pille hinanden ned, gøre hinanden usikre på os og på forholdet, opføre os illoyalt, utroværdigt eller på anden vis gøre den anden usikker på, at vi er deres tillid som kærlighed værd.

Modspil kan være en svær balancegang.

Vi skal kunne kalde hinanden ud på uhensigtsmæssig adfærd, og med uhensigtsmæssig mener jeg en adfærd der ikke er tro mod det menneske, som man siger at man er og gerne vil være, en adfærd der går imod det mål man har sat sig i livet som i kærligheden.

Det kan også være. at man er ganske uoplyst på nogle områder og der kan vi også hjælpe hinanden, ikke for at nedgøre den andens manglende viden, men hvis vi har en holdning til noget, så indebærer det også, at vi sætter os ind i hvad dette noget indebærer og indeholder ellers er vores holdning blot et siv i vinden uden tyngde bag.

Vi kan inspirere hinanden og give hinanden noget at reflektere over.

Så det er ikke det, at vi giver modspil, det er måden vi gør det på, om det er med respekt for hinanden eller ej.

Når vi taler om medspil, så tænker jeg på dette, at det er noget vi grundlæggende skal have i vores forhold, for at modspil kan fungere, for at modspil ikke bliver til modstand.

Medspil er et ligeværdigt forhold, hvor begge har samme eller forenelige værdier. Det er at have forenelige mål i livet, det er at være nogenlunde enige om hvad der er vigtigt i livet og ikke samt have et foreneligt menneske- og livssyn. Det er at kunne respektere hinanden som menneske og netop opføre sig, så dette er muligt for partneren.

Morten Albæk har udtalt (frit efter hukommelsen); ”Jeg vil leve mit liv sådan, at min familie også kan elske mig i morgen”.

Så medspil er efter min overbevisning grundessensen i et forhold, modspil er at hjælpe med at holde hinanden på sporet og dette i kombination bliver til et samspil.

Prøv at tænke over, når du tror, at du giver din partner modspil, er det så for at hævde dig selv, for at vedkommende ikke skal føle sig for sikker på dig, eller andet der kan indikere at I ikke har samme eller lignende værdier.

Så du skal se på dig selv og om du handler i samspil med din partner eller ej.

Du kan også samtidig se på din partner og hvordan du oplever dennes adfærd i forhold til dette.

Oplever du vedkommendes adfærd som modstand, så kan det være, at I har en forskellig opfattelse af hvad et godt kærlighedsforhold er, eller måske er uenige om, at det er et fælles ansvar at kunne have et sådant forhold.

Hvis vi ikke kan være hinandens venner – med alt hvad et godt venskab indebærer – i et kærlighedsforhold, men skal være hinandens fjender, hvilket forhold er det så?

Læs også:

Jannie Nielsen Hansen
LoveRoad.dk

Vil du læse mere omkring livet og kærligheden med indspark til at finde ind til dine egne værdier, etik og moral og er du ikke bange for at blive provokeret og blive prikket til, så kan du købe e-bogen ”Helt ærligt!” på saxo.com.

Vil du holde øje med indlæg på bloggen eller blot følge lidt med i mine betragtninger om værdier, livet og kærligheden, så er du velkommen til at trykke “synes godt om” på LoveRoad.dk facebookside.

Her vil du også få link til andre artikler, samt citater og hvad der lige optager mig om mennesker, livet, værdier, troværdighed og kærligheden – Helt ærligt!

 

Dette indlæg blev udgivet i Blog. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Med-, mod- og samspil

  1. Pingback: Er en lille hvid løgn også en løgn? |

  2. Pingback: At være to og føle sig ensom |

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.