Feminister er du og jeg

Hvordan ser en feminist ud? personlig udvikling

Jeg oplever, at der er en masse fordomme og mystiske opfattelser af hvad en feminist er og hvordan en sådan ser ud.

Disse fordomme går som oftest på  at en feminist er en uattraktiv, sølle og mande- samt sex-hadende kvinde, der ikke kan finde en mand, der gider at gå i seng med hende.

En lidet attraktiv person, der vælter al sin galde uberettiget ud over alle, som hun kommer i nærheden af, og der er i hvert fald ikke nogle mænd der er feminister, ikke rigtige mænd i hvert fald. Og det er naturligvis en kvinde, eller hvad?

Fordomme og flere fordomme, men lad os lige få ryddet dem af vejen, for en feminist er absolut ikke et bestemt køn eller en bestemt måde at se ud på.

Feminister er lige så forskellige indbyrdes som mennesker er forskellige, der er mangt og meget som vi ikke kan blive enige om, nogle går f.eks. ind for at lovliggøre sexkøb og andre vil som jeg forbyde sexkøb og mange flere forskelligheder.

En feminist er som du og jeg, fordi det er noget som man er, ved at det er en overbevisning man har, og derfor har det intet med ens udseende at gøre og derfor passer det heller ikke med en eller anden stereotyp for hvordan man så er som person.

Det er en livsholdning, der indebærer respekt for det enkelte menneske og det behøver man hverken at være høj eller lav, mørkhåret eller lyshåret, tyk eller tynd, mørk eller lys, hetereo- eller homoseksuel som sur eller imødekommende for at være.

Den feministiske tilgang er netop at vi skal have lov til at være et helt menneske, at vi som udgangspunkt er ligeværdige mennesker og skal have lov til at indrette vores liv som vi nu har lyst til.

Om vi vil fjerne alt eller noget hår fra kroppen eller lade det vokse som naturen har tiltænkt det, om vi vil være hjemmegående og passe hjem og børn eller om vi vil have en karriere og måske endda fravælge børn, om vi vil gå med make-up eller ej, om vi vil gå op i madlavning og de nyeste modetendenser eller hellere interessere os for motorsport eller andet, det er ikke vigtigt, uanset køn, uanset seksuel orientering, uanset hvad som helst.

Det der er vigtigt, er at der er plads til alle, at det er vores handlinger der definerer os som menneske og ikke hvordan vi ser ud eller om vi lever op til en forud defineret stereotyp for hvad der er “rigtigt”.

At vi skal kunne se på hinanden som menneske og ikke putte hinanden i kasser på forhånd. Til forskel fra humanismen, så anerkender feminismen, at vi ikke er der endnu hvor vi har samme muligheder fordi vi har en kultur, hvor alle ikke opfattes og behandles som ligeværdige og dette tager feminismen så højde for.

Så en feminist ser ud som du og jeg, men har en fælles overbevisning der grundlæggende er respekt for det enkelte menneske som individ.

Vi er en masse hverdagsfeminister, feminister der ikke er kendte skuespillere, journalister eller entertainere. Men ganske almindelige mennesker, som du kan finde i mange af de netværk der findes omkring ligeværd, ligestilling, feminisme og anti-sexisme, eller du kan blot gå ud på gaden, ned i dit center eller tag i biografen, så er jeg helt sikker på, at du vil se flere feminister, men du kan sjældent se det på dem, fordi det er indeni og ikke udenpå.

Jeg har herunder samlet et udpluk af meget kendte som lettere kendte mennesker, fra Danmark og udlandet, som har taget stilling til samt erklæret sig selv som feminister, fordi de også tror på ligeværd og respekt for det enkelte menneske.

Du kan starte med at se disse citater fra 15 kendte mandlige feminister; 15 Best quotes about feminism from male celebs , samt flere kendte mænd i dette indlæg; “Feminist and proud of it“.

Se her nogle skønne feministøjeblikke for 2014 “39 Most Iconic Feminist Moment of 2014“, find billeder af feminister på Dansk Kvindesamfunds facebookside og ellers kan du slå dig løs herunder.

Jeg kan desværre slet ikke følge med for alle de herlige mennesker der åbent erklærer sig som feminister, så derfor er listen herunder væsentligt mangelfuld, men giver dog et godt billede af at feminister netop findes indenfor alle grupper af mennesker, erhverv, seksualitet, køn, udseende etc.

Oversigt over feminister:

A

 B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

 

R

S

T

U

V/W

X/Y/Z

 

Æ/Ø/Å

 

Den første kvindelige betydelige fortaler for kvindefrigørelsen er Mathilde Fibiger som du kan læse mere om på bl.a. Dansk Kvindesamfunds hjemmeside.

Læs også:

Du kan i menupunktet Ligeværd, læse noget omkring min vej til at kunne definere mig selv som feminist.

Jannie Nielsen Hansen