Kvinder vil vise sig frem…

Se mig, se mig! 

For nogen tid siden sad vi og så speedway og min yngstesøn undrede sig højlydt over at der skulle stå piger på banen og vise sig frem.

Min mand sagde at det var fordi at de skulle vise banerne, min søn undrede sig stadig og jeg kunne kun give ham ret og til det sagde min mand at det var fordi, at kvinder godt kunne lide at vise sig frem

– avs, siger jeg bare.

Hvis det er rigtigt, hvordan kan det så være?

Mit bud er at kvinder sjældent bliver anerkendt og rost for den person de er, for det de kan og det de gør. Helt fra man var lille bitte har mange piger fået at vide at de var fine, kønne, smukke you name it, men meget mere sjældent fået at vide at man var dygtig, kvik, rar at være sammen med og andet der byggede på selvværd.

Så for at blive anerkendt skal piger som kvinder ”se ud” og ikke ”være”.

Som kvinde vil vi da gerne anerkendes af manden, og når vi fra lille pige af, får lagt størst vægt på udseendet, så er det dét der dyrkes, og så kan vi ikke forstå, at der ikke er ligestilling, vi kan ikke forstå, at vi ikke bliver valgt på lige fod med mændene til de tunge poster og andet vores ambitioner og interesse trækker os mod, at vi i større grad skal kæmpe end mændene for at blive anerkendt for vores kunnen og vores intellekt.

Hvordan kan det så være?

Er det helt fra gammel tid af, hvor frit tænkende og kloge kvinder blev brændt på bålet som hekse på grund af love udstukket af manden?

Er det fordi at mænd og kvinder generelt har så forskellige måder at tænke på, at ressonere på, som mændene ikke kan greje og måske føler sig utryg ved og derfor tolker som “ikke korrekt”?

Er det fordi at det primært er mændene som skal forfremme?

Eller fordi at vi kvinder ønsker mændenes anerkendelse mere end andet?

Hvorfor kan særligt mænd godt lide blondinevittigheder, er det fordi at de understøtter et kvindesyn om at kvinder er dumme men ser godt ud? Og hvorfor kan mange kvinder også lide disse vittigheder, er det fordi at vi kan sige “det kan da godt være at hun ser lækker ud, men hun har godt nok ikke mange brikker at flytte rundt med”, og så kan vi hævde os selv lidt på det?

Kvindesynet om at ”se ud” og gøre sig til, er så gennemsyret i hele mediebranchen, om det er journalister der skal beskrive en konference eller en grammy award, så får vi at vide hvilket tøj kvinderne har på og hvordan de ser ud, kvinderne bliver diskuteret i blade og tv om kjolen nu gør noget godt for dem eller ej.

Musikvideoer er smasket til med piger som kvinder der står og vrider sig i ingenting og jeg kan fortsætte listen meget meget længe.

Der er forskel

Faktisk en stor forskel på at ville ”se ud” fordi at man vil have opmærksomhed og anerkendes af manden og på at ville ”se ud” fordi at sådan har man det bedst med sig selv.

Det at være feminin er en stor del af mig, jeg kan godt lide kjoler og stilletter med mere, jeg vil også gerne føle mig beskyttet og begæret af min mand. Og jeg kan da også godt lide når der er galante mænd, det har for mig mere at gøre med at nyde livet, nyde at være kvinde samt forskellen imellem mand og kvinde. At værdsætte livet og har intet at gøre med om jeg er mere eller mindre værd fordi jeg er kvinde.

Det er da også rigtig rart at få at vide at man ”er pæn / ser godt ud” osv. og det gør mig da bestemt ikke sur,når nogen er så søde at sige noget pænt til mig, bestemt ikke.

Men dét der gør mig absolut og aller mest glad, er når jeg bliver anerkendt for den jeg er, det jeg siger og gør og det jeg kan.

Og hvordan kan det være, at en kvinde ikke må se godt ud og samtidig være et skarpt intellekt, uden at det skal pågeges med undren, når nu en mand godt kan se godt ud, uden at det overhovedet nævnes uanset hans intellekt?

Nu, her og fremtiden

Jeg tror skisme ikke at vi for min generation kan nå at gøre meget og måske heller ikke for min datters generation, men når jeg engang bliver farmor eller mormor og får et barnebarn, så vil jeg være meget obs på hendes som hans og deres venners personlige kvaliteter fremfor udseende og huske at rose og anerkende disse i håb om, at det kan rykke noget, måske ikke for verdens fremtidige kvinder, men for min egen gren af familien og vores nærmeste.

Læs her mit indlæg på Kvindetid.dk “Make love Not porn” samt et større indlæg her på siden omkring “Porno – godt/skidt?”

Jannie Nielsen Hansen / LoveRoad.dk

Dette indlæg blev udgivet i Blog. Bogmærk permalinket.