Krone og rødder (selvtillid og selvværd)

Jeg er et træ, er du? Når et træ er blæst omkuld...

Personlig udvikling er en svær ting og desværre ikke noget som vi kan trække i den nærmeste automat eller købe i den nærmeste butik og tage på os, det tager tid og for at det ikke skal være lyv, så tager det rigtig lang tid, et skridt af gangen og engang imellem to tilbage.

Jeg kan rigtig godt lide den her metafor med træet når vi taler personlig udvikling, derfor henviser jeg også til træet nogle steder i e-bogen Helt ærligt!

Forestil dig et stort stærkt træ med en flot krone og lange solide rødder. Forestil dig derefter et træ med en stor flot krone og små spinkle rødder eller forestil dig et træ med store solide og stærke rødder men med en lille spinkel stamme og næsten ingen krone – hvilket træ tror du står stærkest når stormen for alvor tager fat?

Ja, okay, det var et ledende spørgsmål, for naturligvis er det træet med den store krone og de store stærke rødder.

Forestil dig så, at kronen på træet er din selvtillid og rødderne er dit selvværd. Vi har simpelthen brug for begge dele og for at finde en balance mellem kronen og rødderne, for at være et stærkt træ (læs ”et helt menneske”).

I kronen har du alt det der kan give selvtillid, alt det der kan give udefrakommende anerkendelse, det er dit udseende, din jobtitel, din løn, din bil, dit hus, din lækre eller dygtige ægtefælle og smukke dygtige børn, det er som andre ser og oplever dig, det er din signalværdi, det materialistiske og alt du gør samt måden du gør det på.

Dine rødder består af alt det du er, det er dine værdier, din troværdighed eller mangel på samme, det er dine erfaringer, holdninger, dine følelser og din viden, dine hensigter og din personlige mission og naturligvis har din kultur, din opvækst samt arv og miljø også noget at skulle have sagt.

Kronen er synlig for andre og er din ydre personlighed, hvor dine rødder så kun er synlige for dem du viser dem for og derfor er rødderne din indre karakter.

Jeg er opvokset i kronen på mit træ, kronen er blevet pudset og plejet, fordi jeg er opvokset med at andres mening er vigtig, at hvordan jeg ser ud udadtil er vigtigt, hvordan andre opfatter mig udadtil som uafhængig og selvkørende er vigtig.

Desværre gik det i den grad ud over mine rødder som blev misligholdt og da det for flere år siden gik op for mig at jeg havde en ubalance i mit træ og jeg så gik all in for at få styrket mine rødder, så kom det til at gå ud over min krone og det var ikke fordi at jeg ikke plejede min krone, det blev blot ligegyldigt for mig, hvad andre skulle have af mening om min krone.

Det kom nemlig til at bevirke, at jeg i ganske lang tid foragtede min krone, fordi jeg havde fundet frem til mine værdier, som jo lå i mine rødder, og jeg ikke kunne være mine værdier bare en lille smule eller halvt, men måtte være dem 110% så blev der ikke plads til at finde balancen sådan at jeg igen selv kunne være glad for min krone.

Ikke fordi at hvad andre mener om min krone skulle være vigtig, nej – nærmere sådan at det som giver mig selvtillid, skulle være vigtigt for mig, så det var ikke den udefrakommende anerkendelse jeg igen skulle finde, det var nærmere min egen anerkendelse af min krone, som jeg tabte et eller andet sted i grøftekanten.

Det er heller ikke fordi jeg mener, at vi skal være ligeglade med hvad andre mener, for hvis vi overskrider deres grænse eller opfører os på anden vis der sårer, så skal vi bestemt ikke være ligeglade.

Men om de synes vi er flotte, om andre synes at vi har en pæn bluse på, om vores hår sidder, om vi har den dyreste bil etc. disse ting bør være fordi vi selv har det godt med disse og ikke fordi vi har brug for andre anerkendelse for nævnte ting, for er det sidstnævnte, så er det min overbevisning, at det vil gå ud over vores selvværd, vores rødder.

Den plads som mit træ stod på, havde på daværende tidspunkt alt for lidt jord, så når det blæste, så begyndte mit træ at tilte eller i hvert fald at stå usikkert.

Det der binder kronen og rødderne sammen, jorden eller limen, det er vores følelser i forhold til vores relationer, det er rent faktisk tillid, og når vi har været nede i vores rødder ganske længe, så skal vi genfinde tilliden til verden og menneskerne omkring os for at turde stikke næsen op over jordoverfladen og det er en blanding af flere ting, der skal til for at ville og turde dette.

Det er f.eks. en beslutning, det er også at lave nogle aftaler med sig selv, for vi kan jo ikke bestemme at andre mennesker nu skal være til at stole på, at de ikke vil prøve at skære vores rødder over, det er noget som de selv må tage ansvaret for.

Men vi kan bestemme, at vi ikke vil være sammen med mennesker vi ikke kan stole på, vi vil ikke være sammen med mennesker der nedgør os, dræner os for energi, svigter vores tillid, overskrider vores grænser, handler amoralsk, uetisk eller hvad der nu har betydning for os. Det er vores valg.

Vi skal så også være helt klar til at tage konsekvensen af dette valg, som vi også skal have defineret absolut klart for os selv og kommer vi dertil, så får vi lidt efter lidt fyldt jord på og stabiliseret vores træ, for det bevirker at vi bevidst har taget et valg for hvilke relationer, om de er private eller arbejdsmæssige, som vi vil have i vores liv.

Dermed vil sandsynligheden for, at vi i sidste ende ender ud med de mennesker som er vores tillid som kærlighed værd være langt større og dermed har vi givet vores træ de aller bedste betingelser for et godt langt liv.

Og omvendt, hvis vi har været længe i vores krone og skal til at finde vores rødder igen, så skal vi først genfinde tilliden til os selv, vi skal finde vores værdier, vores holdninger, etik og moral, vi skal have defineret disse for os selv.

Dernæst skal vi et skridt af gangen efterleve vores værdier, etik og moral – og for hvert skridt får vi styrket vores rødder og det er faktisk den proces som jeg via e-bogen Helt ærlig! vil sætte læseren igang med.

Undskyld træ-metaforerne, men jeg er ganske vild med det her træ, for det giver mig et godt billede af os mennesker, som af mig selv, når vi udtaler os og agerer, så er det ganske nemt at se, om jeg selv, eller andre befinder sig i kronen, i rødderne eller mestrer at være et helt træ på samme tid.

Det er ganske normalt ind imellem at fordybe sig oppe eller nede, men det er absolut det mest optimale, hvis vi kan slå en cirkel om vores træ og være hele af i stedet for dele af vores træ.

Så når jeg har været lidt for længe nede i mine rødder, så ved jeg, at det er på tide at stikke snuden op over jordoverfladen og få pudset nogle af bladene, så jeg kan spejle mig og mit liv i disse – og hele træet med de relationer, som jeg selv har valgt i mit liv.

For vi mennesker er ikke en ø, vi kan ikke trives uden at knytte bånd, vi er sociale væsener og har brug for at være ønsket, være elsket og selv elske.

Vi er alle knyttet sammen, måske filtrer vores grene lidt ind i hinanden, men vores rødder, hvis de er stærke og solide nok, så vil de filtre sig på kryds og tværs i et kæmpe rodnet mellem hinanden dybt nede – og på den måde er vi alle forbundet.

Læs også:

Jannie Nielsen Hansen
LoveRoad.dk

– / –

Vil du holde øje med indlæg på bloggen eller blot følge lidt med i mine betragtninger om værdier, livet og kærligheden, så er du velkommen til at trykke “synes godt om” på LoveRoad.dk facebookside. Her vil du også få link til andre artikler, samt citater og hvad der lige optager mig om mennesker, livet, værdier, troværdighed og kærligheden – Helt ærligt

Dette indlæg blev udgivet i Blog. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Krone og rødder (selvtillid og selvværd)

  1. Pingback: Det vigtigste først! |

  2. Pingback: Tillid skal der til |

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.