Kærlighed

Kærlighed kræver mod to love someone...

 • til at være autentisk ved at være ærlig og stå ved den du er, det du siger og det du gør
 • til at turde vise din sårbarhed
 • til at være en andens tillid og kærlighed værd
 • til at vælge forpligtelsen og ansvaret for hinandens tryghed

“Kærlighed er det eneste spil du taber i, hvis du ikke er en aktiv deltager”

Kærlighed er en tilstand som skal næres, gødes og vandes og må aldrig blive en sovepude, så vil den langsomt mistes og ende ud i venskab eller ligegyldighed og måske endda svigt og sorg.

“Der kan ligge en stor frihed i at forpligte sig helt. For hvis du altid holder en bagdør åben – eller bare på klem – vil du aldrig mærke den frihed, der kommer af at have sagt ja til noget af hele sit hjerte” / Sofia Manning

Kærlighed opstår, når du giver slip på frygten for at blive såret og starter med ærlighed.

Ærlighed giver tillid og tryghed i forholdet som er alfa og omega for et godt kærlighedsforhold og giver basis for at være autentiske mennesker og dermed at kunne blive elsket og respekteret for den person som man er.

Det er udover en stærk følelse også en evne der skal holdes ved lige, ved den person du vælger at være, de prioriteringer du vælger i dit liv og din respekt for din partner og for dig selv.

Kærlighed er grundlæggende et spørgsmål om tillid og om at være tilliden værd. Det at give slip, uden at ville ændre på hinanden og at kunne stole på hinanden og ikke skulle frygte at tilliden vil kunne blive brudt.

Søren Kierkegaard om kærligheden

Søren Kierkegaard mente, at man først er et menneske, når man er sig selv. Når man har fundet sin identitet og kender sine potentialer, behov, talenter og lyster.

Gør man ikke det, finder sin identitet og står ved den, så er man kun det, som andre har gjort en til, f.eks. familien og samfundet. Vi lever og ånder men dermed ikke som et autentisk individ og dette gør at vi ikke er i stand til at finde og give den sande kærlighed.

At være autentisk er at man kender sig selv, sine værdier og moral som man er synlig omkring og selv efterlever. At man er ærlig i alt og tager ansvar for sig selv og sine handlinger som meninger og at det man siger og det man gør understøtter hinanden.

Ifølge Kierkegaard ser det autentiske menneske kærligheden som en opgave, som han/hun vælger at tage aktivt ansvar for ved at forholde sig til sin elskede med begær og følelser – og forholde sig til selve forholdet, at man går bevidst ind i forholdet som en forpligtelse og et ansvar.

Det betyder, at han/hun bevidst vælger forholdet og sin elskede både som person og som forpligtelse, sådan at parforholdet bygger på et valg, om at ville sin elskede med alt, hvad det indebærer.

Kierkegaard mener, at forelskelse er begær og følelser og et forstadie til kærligheden. Den sande kærlighed kræver, at der udover begær og følelser også er bevidsthed og samvittighed. Den sande kærlighed indeholder:

 1. Den sanselige, styres af begær og seksualitet, den elskede er et objekt, der kan og skal forføres.
 2. Den sjælelige, hvor den elskende styres af sine følelser og et stærkt ønske om at være sammen med sin elskede og bygge et fællesskab op.
 3. Den åndelige kærligheds forpligtelse og samvittighed bygger på total, gensidig accept som forståelse, forpligtelse og fortrolighed, og at begge inderligt vil hinanden – uden forventninger og uden ønsket om at ville ændre på hinanden.
 

Så smukt

Kierkegaard beskriver kærligheden meget smukt og egentlig også ganske enkelt.

 • Opnå selvindsigt og vær autentisk med ærlighed
 • Tag ansvar for hinandens lykke og tryghed
 • Forfør din partner igen og igen
 • Forståelse, forpligtelse og fortrolighed
 • Kærlighed er et tilvalg og ikke et fravalg af andet

Det er denne type kærlighed, der er den nære og dybe kærlighed, som kun kan give et lykkeligt ægteskab med accept, nærhed og nærvær.

Tænk hvis det var sådan at vi alle voksede op, som autentiske mennesker der gik ind i et forhold med åbne øjne og kærligheden som udgangspunkt. At forholdet var noget vi valgte til og det var det udgangspunkt vi gav videre til vores børn, så de også havde en rettesnor for hvad et ægteskab/parforhold indebar og dermed en skabelon for deres forhold når de engang skulle vælge dette til eller fra.

Jeg tror på kærligheden, på Søren Kierkegaards udlægning og ønsker den for alle…

In my dreams…?

I hope not!

Kærlighed er dit livs vigtigste projekt

Kærlighed er en aktivitet, et valg, en handling og ikke en sovepude. Kærlighed kræver prioritering, arbejde og tid.

“Man kan ikke logge ind og ud af et forhold, enten er man der eller også ikke – det er helt eller slet ikke” / Jannie Nielsen Hansen

Man skal ville interessere sig for hinandens lykke, og drage omsorg for hinandens ønsker og behov. Man skal ville tage de konflikter der opstår, med respekt for hinanden og både mand og kvinde har behov for at blive taget vare på.

Kærlighed er ikke lutter harmoni og idyl. Konflikt er en uundgåelig del af al udvikling, og i et kærlighedsforhold mellem to uafhængige og forskellige personer er konfrontation, uenighed og konflikt en nødvendig del af forholdet og giver mulighed for et levende parforhold.

Konflikter er her ikke nødvendigvis skænderier, det er nærmere forskellige holdninger og behov der findes en fælles løsning på – det udvikler og giver plads til at være forskellige.

Kærligheden kræver dit mod

Dit mod til at være autentisk og en modenhed og vilje til at ville tage ansvar for dig selv og det forhold du er i, men for at den er gensidig så kræver den også, at du har en partner der også ønsker den dybe og nære kærlighed og har modet til denne kærlighed…

For at kærligheden kan udvikle sig, bør begge i forholdet have samme forståelse af hvad det vil sige at elske, at være i forhold og de værdier der ligger der og begge fuldt ud efterleve disse værdier. Hvis man ikke har samme værdier som begge efterlever, vil det sandsynligvis ende med at den ene i forholdet på et tidspunkt vil føle sig svigtet og så kan forholdet briste i stedet for at udvikle sig.

“Jeg elsker dig”

Prøv at tænke over hvad du lægger i disse ord, når du hører dem blive sagt til dig og når du selv siger dem – har de samme betydning?

“Don’t say you love me, if you’re not willing to take responsibility for the promess you make when you say you do”

For hvad bliver der lagt i de ord, hos den du siger det til? Hvis det at elske en er at man altid vil være der for vedkommende og aldrig vil svigte på nogen måde, så er det dét der loves ved at sige disse ord til hinanden.

Så vær varsom med dine ord, og når de er sagt så tag ansvar for dem, stå inde for dem og følg dem op med handling – ord uden handling er intet værd.

 “I trust you” is a better compliment than “I love you” because you may not always trust the person you love, but you always love the person you trust”

Du kan læse nogle af mine blogindlæg omkring kærlighed, ærlighed og at være autentisk:

At elske er et løfte

Tillid og kærlighed

Er ærligheden muligt?

Hvorfor dog være autentisk? 

 

Se også disse artikler om kærlighed:

Kærligheden er et trekantdrama på videnskab.dk

Kærlighed er den vigtigste følelse på karrierekvinden.dk

Kærlighed er ikke at få – men at give på information.dk

Jannie Nielsen Hansen / LoveRoad.dk

– / –

PS! Tjek ind på Facebook og tryk “Synes godt om” på LoveRoad.dk, så vil du kunne holde dig orienteret om nye indlæg her på siden, samt få kloge citater, indlæg fra andre samt stof til eftertanke om livet og kærligheden  – Helt ærligt!

Menuoversigt:

 1. Forside
 2. Blog
 3. Personlig udvikling – Selvindsigt – Vaner og mønstre – Intuition
 4. Kærlighed – Forelsket
 5. Utroskab – Er du utro? – Når din partner er utro… – Jalousi – Åbent forhold – Skilsmisse
 6. Sex – Lidenskab
 7. Links
 8. LoveRoad produkter
 9. Brevkasse – Åbne breve
 10. Bag LoveRoad
 11. Kontakt

 

En kommentar til Kærlighed

 1. Pingback: Et kærligt indspark til at tage ansvar for sit liv, for kærligheden og hinandes tryghed | LoveRoad

Der er lukket for kommentarer.