2015

Hjertet må banke for nogen og for noget

også i 2015 Glædeligt nytår

Jeg gør det ikke rigtigt i nytårsforsætter, men synes alligevel at årsskiftet er en god lejlighed til at gøre lidt status og se fremad.

For en del år siden, fandt jeg ud af, at jeg ikke kunne være noget halvt, at jeg er en
enten eller person.

Jeg fandt også ud af, at jeg stadig har meget at lære og at vi løbende udvikler os som menneske, nogle gør det bevidst andre ubevidst, jeg valgte at jeg ville være bevidst om i hvilken retning min udvikling skulle være.

Det var blandt også dengang, jeg blev helt bevidst om, at personlig integritet, hos mig selv som hos andre, har en stor betydning for mig og at jeg dermed ikke ønskede utroværdighed i mit nære liv på nogen måde, dette har du måske nok læst om i tidligere indlæg.

” All of us every single year, we’re a different person. I don’t
think we’re the same person all our lives” / Steven Spielberg

Dengang fandt jeg også frem til mine værdier. Det har hjulpet mig virkelig meget, at blive bevidst omkring disse, hvilke værdier jeg har, hvad de indebærer og indeholder samt hvad jeg selv skal gøre for at leve op til disse værdier.

Dette har rent faktisk også bevirket, at det har været meget lettere for mig, at træffe diverse beslutninger for mig selv.

Jeg er også blevet bedre til at sige til og fra, ikke kun på egne, men også på andres vegne.

Det går også meget bedre, med at lade andres cirkus blive hos dem selv, at slippe opfattelsen af, at jeg skylder nogen at glatte ud, at pleje deres ego, at vende den anden kind til for den gode stemnings skyld, når det rent faktisk er dem selv der ødelægger den gode stemning, med deres ageren og retorik.

”Ring out the false, ring in the true” / A. Lord Tennyson

Den følelse, som afklaring af mine værdier har givet mig, i kombination med at handle tro mod dem, har været helt fantastisk og noget som jeg kun kan tale varmt for, uendeligt varmt for.

I det sidste års tid eller to, har jeg deltaget en del i diverse debatter, omkring emner der har min interesse, emner som jeg brænder for, de bunder alle i ligeværd, om det er ytringsfrihed med ansvarlighed, mod uretfærdighed, for troværdighed, mod sexisme, for feminisme aka ligeværd, mod sexkøb og for rummelighed.

“If you don’t stand for something, you’ll fall for anything” / Alexander Hamilton

Det har været og er vigtigt for mig, ikke blot at give udtryk for noget, hvis jeg ikke også handler på det, så jeg søger at gøre en forskel hvor og når jeg kan og med de midler, som jeg nu kan benytte mig af.

Det har ikke været helt nemt, for jeg har også været bange.

Bange for at ytre mig om noget, som jeg ikke ved absolut alt omkring, bange for at komme til at tale på andres vegne, på en måde som kan skade de, som jeg søger at støtte. Bange for at nogen skulle mene, at jeg ikke kunne have de holdninger, som jeg har. Bange for alt hvad der desværre ofte følger med, når man bevæger sig på nettet.

Jeg har fundet ud af, at jeg ikke behøver at vide absolut alt på forhånd, for at kunne ytre mig, jeg skal blot være åben for at lytte og derigennem lære mere. Jeg har også fundet ud af, at er jeg tro mod mine værdier, så går jeg ikke helt galt i byen.

Jeg er så stadig på listesko, når jeg udtaler mig omkring racisme, fordi det er noget, som jeg som hvid, ikke har oplevet på egen krop, og derfor vil jeg aldrig være den rette til at udtale mig, i forhold til de der oplever det på egen krop og sjæl.

Jeg kan blot støtte op, oplyse mig selv og søge at være bevidst om den racisme som jeg ubevidst selv kan stå for og derigennem gøre en forskel.

Der vil altid være nogen, som vil forsøge at tale ned til en, som vil underkende ens ret til at tænke og føle som man gør, og disse mennesker har jeg lært at sige pyt til, for disse mennesker er alligevel ikke nogen, der hverken kan eller vil nås i en almindelig dialog.

Det der ofte følger med, når man er på nettet og særligt når man deltager i diverse debatter, vænner jeg mig nok aldrig helt til. Det kan indimellem være ganske skræmmende, men heldigvis kan det også være ret så givende.

Det er skræmmende, at nogle bliver personlige og modbydelige i deres forsøg på at argumentere, når nogle afviser racisme eller sexisme, ved selv at være racistiske eller sexistiske i deres retorik samt alle de opmærksomhedskrævende mennesker der også befinder sig på nettet og alle de der slet ikke reflekterer over hvad de giver udtryk for, liker og deler.

Jeg har selv lært at før jeg kan skrive en kommentar til et indlæg på f.eks. Facebook, så skal jeg naturligvis have læst artiklen eller indlægget, men også læse kommentarsporet, for sidstnævnte kan være ganske oplysende som med- og modspil, hvis ikke for at oplyse mere omkring emnet så fordi dette ofte synliggører at der er et problem, som der oprindeligt blev udtrykt.

Det undrer mig gang på gang at vi her i Danmark, påberåber os vores ret til ytringsfrihed uden bevidsthed om at denne ytringsfrihed også indebærer et ansvar, et ansvar som jeg alt for ofte oplever, at alt for mange slet ikke er voksen til og tager ansvar for.

Det undrer mig også at det at være politisk korrekt er blevet til et skældsord. For mig er det at være politisk korrekt noget med god opdragelse, at være høflig og vise andre mennesker respekt, hvordan i alverden kan det være negativt at skulle vise hensyn.

Det synes jeg er ganske skidt, at vi kan bruge vores ret til ytringsfrihed til at såre andre mennesker fordi vi ikke gider vise hensyn, fordi vi er for magelige til at ændre vaner, når det vi siger og gør sårer andre, det er beskæmmende.

Til gengæld er det så ganske givende, når jeg oplever at blive klogere og gøre andre klogere, at opleve mennesker rykke og udvikle sig, at blive inspireret og selv inspirere, at opleve andre menneskers engagement for en god sag og for andre menneskers bedste, det glæder mig usigeligt meget.

Jeg er selv på de sociale medier for at inspirere og selv blive inspireret, for at netværke og for at komme ud til flest muligt med mine budskaber om troværdighed, ligeværd, ansvar, respekt og kærlighed. Derfor har jeg også lukket en masse mennesker ind på bl.a. min personlige facebook-profil.

Dog har jeg sagt nej tak (afvist) de som jeg oplevede som spam-profiler, de hvor jeg i deres profil kunne se, at det de postede samt de billeder de har liggende er milevidt fra mit menneskesyn og mine værdier samt de der tror, at et ja tak til netværke, er en invitation til noget af væsentligt mere intim eller personlig art.

Da jeg har oplevet, at nogle mennesker hverken kan eller vil nås, som er fastlåst i et menneskesyn som jeg ikke kan forlige mig med, så har jeg besluttet mig for i det nye år, hurtigere at sortere de fra, som jeg oplever som bevidst eller ureflekteret racistiske, sexistiske, homofobiske som utroværdige eller på anden vis med manglende respekt for deres medmennesker.

Jeg er udmærket klar over at vi alle er et produkt af opdragelse, kultur og normer og dermed ubevidst handler sexistisk, racistisk etc., det er noget som jeg selv søger at aflære mig og derfor giver jeg også andre mennesker indtil flere chancer og søger at vurdere løbende om de kan nås eller ej.

Jeg er kommet frem til, at jeg ikke kan gå ind for f.eks. ligeværd kun i ord og ud fra hvad jeg selv siger og gør, men må også gøre dette udfra hvem jeg vælger at have i mit personlige netværk og i min nære sfære. Det vil jeg bl.a. gøre, ved at vælge de mennesker fra der ikke evner eller ønsker at se på dem selv som en del af problemet og dermed som en del af løsningen.

Og det er en ganske svær balancegang, at finde ud af hvornår nok er nok, når det blot drejer sig om ens online netværk og ikke ens nære.

”Cheers to a new year and another chance for us to get it right” / Oprah Winfrey

Jeg ved, at jeg selv er en del af problemet, for jeg er også et produkt af opdragelse, kultur og normer. Jeg har flere dårlige vaner, som jeg arbejder på at ændre på, jeg har fordomme som er svære at slippe af med, jeg tænker ind imellem ubevidst i kasser og stereotyper, hvis jeg ikke tager mig selv i det, dog er dette noget som jeg indenfor det sidste år er blevet betragteligt og meget bedre til at reagere på.

Da jeg er blevet ganske bevidst omkring dette, samtidig med at jeg oplyser mig selv, hjælper det mig, til at finde alternativer, andre måder at reagere på, andre ord at bruge samt en anden og mere rummelig måde at se verden og mennesker på,  for ikke at falde i igen og igen.

Det må starte med mig selv, med hvem jeg er og hvad jeg står for, for hvad jeg siger og hvad jeg gør, for hvem jeg omgiver mig med, netop for at jeg også kan være en del af løsningen, sådan at vi får elimineret sexisme, racisme, homofobi, manglende integritet og respekt og alt det der begrænser os, i at være et helt menneske, i livet som i kærligheden.

En anden ting, som jeg vil love mig selv, det er fortsat at huske på hvem og hvad der er vigtigst for mig i mit liv og hele tiden huske, at have mig selv med, mens jeg søger at blive bedre til lige netop dette, også sådan at mit fokus og mine prioriteringer er derefter.

Et rigtigt glædeligt nytår, gid alverdens held og lykke må følge dig på din vej og at du vil tage ansvar for dette.

Må dit hjerte banke for nogen og for noget.

”Let our New Year’s resolution be this: we will be there for one another as fellow members of humanity, in the finest sense of the word” / Goran Persson

Læs gerne:

Læs også:

Jannie Nielsen Hansen
LoveRoad.dk

Vil du læse mere omkring livet og kærligheden med indspark til at finde ind til dine egne værdier, etik og moral og er du ikke bange for at blive provokeret og blive prikket til, så kan du købe e-bogen ”Helt ærligt!” på saxo.com.

Vil du holde øje med indlæg på bloggen eller blot følge lidt med i mine betragtninger om værdier, livet og kærligheden, så er du velkommen til at trykke “synes godt om” på LoveRoad.dk facebookside.

Her vil du også få link til andre artikler, samt citater og hvad der lige optager mig om mennesker, livet, værdier, troværdighed og kærligheden – Helt ærligt!

 

Dette indlæg blev udgivet i Blog. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.