Har manden mon styr på sin kølle?

Huleboeren

Jeg vil lige lægge ud med en kort sammenfatning af en undersøgelse fra oktober 2011 af Aarhus Universitet:

Vil du med hjem og have sex? Det spørgsmål fik 389 tilfældige mænd og kvinder stillet på gaden. 

Selvom levevilkår har ændret sig og der er sket en voldsom udvikling for mennesker generelt, så mener  Henrik Høgh-Olesen ud fra undersøgelsen, at det er gået sporløst hen over vores natur og psyke da vi grundlæggende stadig opfører os som huleboere, der går rundt med køller på savannen.

Men bare fordi noget er natur, er det ikke ensbetydende med, at det er godt, og man kan ikke bruge sin natur til at undskylde for eksempel utroskab. Menneskedyret kan nemlig selv vælge, og manden er blevet klogere og ved nu hvad der står på spil, hvis han kun tænker ud fra drifter, siger Henrik Høgh-Olesen.

Undersøgelsen konkluderer, at det overvejende er mænd, som siger ja til tilbud om sex med en fremmed og at udseendet har større betydning for kvinder end for mænd.


Professor Henrik Høgh-Olesen fra Aarhus Universitet og adjunkt Gert Martin Hald fra Københavns Universitet står bag undersøgelsen, som bygger videre på og nuancerer et lignende amerikansk eksperiment udført første gang i 1978.

Okay tænker jeg så lige…

Undersøgelsen fortæller desværre ikke hvor mange af de adspurgte mænd der sagde ja til tilfældig sex var i forhold, det kunne jeg ellers rigtig godt tænke mig at vide, for hvis de alle eller overvejende alle, ikke var i forhold, så fortæller undersøgelsen klart en anden ting end hvis de alle var.

Men det jeg gerne vil ind på her er om de stakkels mænd der er utro, virkelig ikke kan gøre for det, at det ligger i deres gener, at mænds udvikling har stået stille siden de var primater, lige bortset fra at de nu har en evne der hedder at træffe et valg?

Ja ja, okay lillemor, du tog mig i det, men jeg kan simpelthen ikke gøre for, at jeg lige måtte sprede mine gener her på forretningsrejsen, du ved da, at jeg elsker dig og tror du virkelig, at jeg kan være dig tro, aj – så er du ikke for klog – jeg ville ellers rigtig gerne, men det ligger jo i generne…

Er den enkelte mand så blot alligevel en huleboer der ikke kan eller vil styre sin kølle?

Det kan være, at mænd statistisk set oftere er mere utro end kvinder, men det er bestemt ikke kønsbestemt. Der kan være flere årsager til utroskab.

Den største tror jeg, er at parforholdet eller personen selv ikke fungerer optimalt, at man ikke er rigtig glad, og ikke gør noget ved det og så vælger man, en ikke gennemtænkt løsning, som at få bekræftelse udefra og dermed ikke tage ansvar for sig selv og sit liv – den lige-nu-og-her-sjove-løsning, med store konsekvenser…

En anden årsag er, at man har et behov for stadig fornyelse og bekræftelse, er forelsket i det at være forelsket. Disse personer kan man egentlig have lidt ondt af, for de kan ikke vide, hvad ægte kærlighed er, ved at de søger det overfladiske. De er ofte ikke i stand til at tænke længere end deres egen næsetip og egen lettere fornøjelse.

– Og så er det jo ikke længere generne der taler, men arvemasse, opdragelse, selvværd og om man er en actionman der tager ansvar. Der må da gemme sig en batman kontra en huleboer i hver en mand med respekt for sig selv.

Der er sikkert mange flere årsager til utroskab, men jeg tror, at de to her er hovedårsagerne og IKKE ens gener, uanset hvor meget huleboermentalitet man ellers kan have.

Er vi så ikke kommet videre?

Min erfaring er, at nogle mennesker bare ikke er til at stole på, de tager aldrig nogensinde det valg for sig selv, at stå ved sig selv, og åbent og ærligt at være den de er. De vil ofte, eller når de står i en form for krise ikke tage ansvar.

”Mennesker der kun rigtigt elsker sig selv, ender op uden rivaler”

Og så er der alle de andre, de der som unge flirtede og det mere, til højre og til venstre, på trods af at de var i forhold, og gav udtryk for at være tro. Men de her mennesker bliver jo også voksne og meget klogere.

Langt de fleste af dem, både mænd og kvinder, finder ud af, at den smerte man forvolder sin partner og de sår man giver sin selvrespekt, ved at være uærlig, slet ikke er det øjebliks bekræftelse værd. At det giver dobbelt igen, at lægge sin energi i det forhold man er i.

Så nej, kære mand – jeg er ikke ude efter dig, og tror ikke et øjeblik på, at den generelle og ellers ganske kloge mand styres gennem lemmet og en primitiv trang til at skyde en masse små børn af sted, som han heller ikke ønsker at tage ansvar for

– gener eller ej, så kan det simpelthen ikke være en undskyldning for at være primat i 2012…

Dette indlæg blev udgivet i Selvindsigt, Utroskab. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.