Giv plads

Er du ved at drukne? ensom

Måske tror du, at du kender din partner og gider så ikke lægge energi i at spørge, lytte og søge at forstå og måske bliver du vred, når du oplever, at din partner ser verden på en anden måde end dig

– eller også kan du genkende din partner i dette.

Hvis du gør disse ting, så er du med til at I skubbes fra hinanden følelsesmæssigt, fortroligt og dermed også intimt. Du føler dig måske ensom i forholdet og du kan være ret så sikker på, at din partner også føler sig ensom sammen med dig.

Når nogen – også ens partner – mener noget andet end en selv, så er det som udgangspunkt ikke et angreb på ens person og måske kan det endda udvide ens eget verdensbillede, hvis man spørger ind, lytter og søger at forstå. Man behøver ikke ende med at være enige, verden går ikke under af den grund. Men man kan give hinanden plads og holde nysgerrigheden på hinanden i live, for det er også den der nærer forholdet.

“It is not a lack of love, but a lack of friendship that makes unhappy marriages” / Friedrich Nietzsche

Hvis man i forholdet oplever ikke at kunne tale om tingene, uden at det opfattes som angreb og man får møg tilbage uanset hvor neutralt man formulerer sig, hvis man oplever en manglende interesse for en som person, hvad man står for, for ens viden og interesser, så vil mange mennesker trække sig mentalt og det bevirker at man i forholdet kan føle sig ganske ensom og have en følelse af at man træder vande, fordi det kræver et stort overskud at gå på land og kræve at blive set og hørt – igen og igen.

Det vil derfor kunne bevirke, at man finder andre at drøfte livet og verden med og det er med til at man i forholdet trækker sig endnu mere fra hinanden, fordi fortroligheden og de gode samtaler rykker ud af forholdet.

“Det er i kærlighedens lotteri som i ethvert andet, at man ikke kan spille på en ottendedel og samtidig forlange fuld gevinst” / Nis Petersen

Jeg læste et sted at den helt store årsag til skilsmisser, det er manglende eller dårlig kommunikation, så disse ting er værd at tænke over og handle på.

Nogle af de spørgsmål du kan stille dig selv er:

Giver du plads til at din partner kan mene noget andet end dig?

Reagerer du med angreb når din partner mener noget andet end dig?

Lytter du når din partner taler eller er du mere optaget af hvad du selv vil sige?

Taler du kun med din partner for at få bekræftelse, eller er du åben for at få udvidet dit verdensbillede?

Spørger du ind og søger du at forstå eller er din egen holdning til tingene vigtigere end din partners holdninger, viden og følelser?

Evner du at se ind ad, eller er du hurtig til at erklære alt der ikke svarer til dit billede af dig selv og omverdenen til at være forkert, sådan du undgår at se på dig selv og hvad du selv kan ændre på?

Kan du sige undskyld, når du overreagerer eller negliserer og bagatelliserer på din partners vegne?

“A relationship is more than just finding the right person. It’s about being the right person”  / ukendt

Intet menneske er det samme livet igennem, nogle udvikler sig i store skridt andre med bitte små skridt med lange mellemrum, men vi rykker os alle – uanset tempo.

Derfor nytter det heller ikke at holde krampagtigt fast i den vi eller ens partner var for ti eller tyve år siden.

Tænk hvis vi alle skulle fortsætte med at være den vi var da vi var tyve, tredive eller fyrre år til vores dages ende. Nej tak, jeg sætter selv personligt stor pris på, at have fået udvidet mit verdensbillede, min samfunds-forståelse og være blevet et mere bevidst og ansvarsfuldt menneske.

Og når vi netop udvikler os som menneske, så kan vi heller ikke læne os tilbage i et forhold, men må holde nysgerrigheden på hinanden levende, for ellers kan vi ikke udvikle os sammen og ender med at gå fejl af hinanden og som nævnt herover blive ensomme i vores forhold og til sidst ende ud med at der ikke er noget forhold, som bygger på andet end en fælles adresse og det er vel de færreste der ønsker sådan et forhold.

Michael Kold fortæller i videoen “5 måder at tage ansvar på” omkring ansvarlighed og læg her mærke til særligt den ene måde, den der ikke evner at tage ansvar for sit følelsesliv. Min egen lille lommepsykolog siger mig her, at der er en sammenhæng mellem denne form for (u)ansvarlighed og den manglende evne til at kommunikere med sin partner.

Så er du en af disse mennesker, der har det svært med nogle af disse ting jeg har nævnt her, så skal du vide, at den eneste der kan gøre noget ved det – det er dig selv. Og nu du har læst så langt som hertil, så tænker jeg at du allerede, er så småt igang med at gøre noget ved det – godt for dig.

“Words and hearts should be handled with care for words when spoken and heart when broken are the hardest thing to repair” / Ukendt

Og er du en af disse mennesker, der har en partner der opfører sig som beskrevet, så er det ikke dit ansvar, du kan fortælle din partner hvordan du har det, du kan prøve at kommunikere og dermed har du taget ansvar for din del, den sidste del skal komme fra din partner og er ikke noget du kan tvinge igennem.

Du må så tage et valg på et tidspunkt, om du ønsker at leve sådan eller ej, ud fra hvordan situationen er og ikke ud fra hvordan du ønsker at den var. Min oplevelse er at dette kan være en ganske lang process, som sagtens kan løbe over nogle år, at finde frem til.

Læs også:

Jannie Nielsen Hansen
LoveRoad.dk

Ønsker du at læse mere omkring livet og kærligheden og få indspark til at finde ind til dine egne værdier, etik og moral og er du ikke bange for at blive provokeret og blive prikket til, så vil jeg opfordre dig til at købe e-bogen ”Helt ærligt!” på saxo.com.

Vil du holde øje med indlæg på bloggen eller blot følge lidt med i mine betragtninger om værdier, livet og kærligheden, så er du velkommen til at trykke “synes godt om” på LoveRoad.dk facebookside. Her vil du også få link til andre artikler, samt citater og hvad der lige optager mig.

Dette indlæg blev udgivet i Blog. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Giv plads

  1. Pingback: Ved du eller tror du blot? |

  2. Pingback: Ansvar i forholdet |

Der er lukket for kommentarer.