Følelser er hårdt arbejde

Emotional labor er som oftest ganske usynlig
IMG_2703og bliver først synligt når der ikke er nogen
der tager ansvar for dette, så derfor er det noget som man som kvinde sjældent får anerkendelse eller endda løn for.

Jeg har igennem nogen tid nu undersøgt begrebet Emotional Labor – jeg har desværre endnu ikke fundet frem til et godt dansk ord for begrebet – og der er to aspekter i dette.

Det ene, som er det jeg har fokus på, er det følelsesmæssige ansvar som der helt generelt forventes af kvinder på den private front og så den anden del der er de forventninger der er til kvinder i arbejdslivet i kraft af kønnet. Og det griber faktisk ind over hinanden, men jeg vil alligevel prøve at se om jeg kan adskille det.

Der er en hel del der hører ind under dette begreb, men hvis jeg skal komme med nogle eksempler, så kan det f.eks. være:

 • Ansvar for den gode stemning, uanset hvem der ødelægger den – der glattes ud, smiles og grines måske
 • Ansvar for at tage pænt imod særligt mænds grænseoverskridelser f.eks. catcalls, befamlinger, uønskede seksuelle tilnærmelser, kommentarer på udseende etc.
 • Ansvar for at holde styr på aftaler omkring børnene, det kan være legeaftaler, forældremøder institution, skole og sport, gaver til børnefødselsdage osv.
 • Ansvar for ikke at bringe emner på bane, dele sine meninger, viden etc. som ikke er i tråd med f.eks. mandens og dermed vil ødelægge den gode stemning
 • Ansvar for stort set alt det praktiske omkring børnene ift. om tøjet passer, om der er flere strømper uden huller, om tøjet skal vasket, om idrætstøj og -udstyr er intakt osv.
 • Ansvar for at der er hyggeligt, det kan være alt lige fra rengøring til at der er friske blomster, tændte stearinlys, dug på bordet osv.
 • Ansvar for at familien laver ting sammen om det er at spille et spil eller tage på udflugt
 • Ansvar for de nære stunder, at kigge i øjnene, at lytte, at søge at forstå, at kærtegne og lign. i hverdagens travlhed
 • Ansvar for at alle bliver lyttet til, bliver hørt, rost og får grædt eller raset ud

Jeg oplever at mænd bliver bedre og bedre for hver generation til at deltage og tage et medansvar i forhold til meget af det praktiske om det er indkøb, rengøring, lave mad eller andet, men når det kommer til det mere følelsesmæssig som at tage et medansvar for at alle har det godt indeni, der kniber det desværre gevaldigt.

Der er stadig mange knudemænd eller træmænd derude og jeg er efterhånden ret klar over hvad det kommer af, det er myten om den såkaldte rigtige mand der ikke må vise følelser og meget andet skidt, der har store konsekvenser ikke blot for manden selv, men også for de forhold han indgår i og dermed også for den partner han er sammen med.

Men det er ret så komplekst, og for at forstå dette, så skal man kunne få øje på disse strukturer der er i vores samfund og det kan være ganske svært, fordi de netop er internaliseret i os alle igennem kultur, normer og opdragelse og derfor kan være ganske usynlige indtil man får øje på dem.

Min oplevelse er også, at det i langt højere grad er kvinder der opsøger personlig udvikling, der forholder sig kritisk til sig selv, der opsøger terapeuter, mentorer og psykologer. Det er primært kvinder der læser selvhjælpsbøger og i det hele taget tager langt det største ansvar for at udvikle sig og udvikle forholdet.

Og hvorfor er det mon sådan, det mener jeg også er en del af den samme mønt som beskrevet ovenfor. Jeg tænker stadig og jeg undersøger stadig, så der vil komme mere omkring dette emne, når jeg er klar.

I mellemtiden vil jeg opfordre dig til at opsøge viden, reflektere og agere efter den nye indsigt du har fået, for kun på den måde kan vi forandre noget til det bedre.

Du kan f.eks. læse disse:

OBS! Dette indlæg vil blive fyldt på, ændret etc. over flere omgange, da jeg i første omgang primært har skrevet det, for at få taget hul på emnet. Derfor har jeg heller ikke linket til det i nogle opslag eller gjort opmærksom på indlægget som jeg plejer, da det godt må hvile lidt her i stilhed, indtil jeg er klar.

Og lige for en sikkerheds skyld, så vil jeg lige nævne, at hvis du er mand der læser dette og du tænker at sådan er du i hvert fald ikke, så siger jeg bare good for you og for dine nærmeste.

Men hvis du nu tænker rigtig godt efter, så vil jeg påstå at du alligevel kan genkende en del, hos dig selv i dit tidligere jeg, hos nogle af dine venner, din familie eller hos dine nuværende som tidligere kolleger. Og dette er ikke en påstand, men noget der er lavet flere undersøgelser omkring, som du også kan læse i nogle af de links der er herover.

Læs også:

Jannie Nielsen Hansen
LoveRoad.dk

Ønsker du at læse mere omkring livet og kærligheden og få indspark til at finde ind til dine egne værdier, etik og moral og er du ikke bange for at blive provokeret og blive prikket til, så vil jeg opfordre dig til at købe e-bogen ”Helt ærligt!” på saxo.com.

Vil du holde øje med indlæg på bloggen eller blot følge lidt med i mine betragtninger om værdier, livet og kærligheden, så er du velkommen til at trykke “synes godt om” på LoveRoad.dk facebookside. Her vil du også få link til andre artikler, samt citater og hvad der lige optager mig.

Dette indlæg blev udgivet i Blog. Bogmærk permalinket.

4 kommentarer til Følelser er hårdt arbejde

 1. Pingback: #MeToo |

 2. Pingback: Du skal ikke moralisere … eller bør du? |

 3. Pingback: Splittelse indenfor feminismen |

 4. Pingback: Connecting the dots |

Der er lukket for kommentarer.