Er vi ren biologi eller hvad?

Jeg kan ikke gøre for det

– det er fordi jeg er en mand/kvinde… Nothing changes...

Jeg er af den overbevisning, at vi selv både kan og bør tage ansvar for os selv og vores liv og det udelukker så for mig at tro på biologisme.

Naturligvis er vi et produkt af arv, miljø, kultur, opdragelse og mediebilledet samt biologi som vi heller ikke kan undsige os fra.

Når jeg her taler om den biologi som vi absolut har, så er det her behov, følelser etc. som jeg tænker på. Men vores reaktion, vores adfærd i forhold til denne biologi og andet der sker i vores liv, den måde vi vælger at reagere på, de valg vi tager ud fra disse er ikke biologi.

Om og hvordan vi vælger at reagere på vores behov, lyster og følelser samt alt det vi siger og det vi gør, det er vores helt eget valg og ikke noget som vi kan hænge op på biologien.

Så det her med at sige “jamen, det er fordi jeg er en mand/kvinde” når ens adfærd skal begrundes, det holder efter min overbevisning slet ikke. Det er faktisk nærmere en ansvarsfralæggelse. Og ofte bliver denne begrundelse benyttet af vedkommende som ikke vil se på egen adfærd, men hvis det så er en adfærd som man er mere stolt af, så er der ofte intet til hinder for at fortælle at “jeg har truffet en beslutning” eller “jeg valgte at…”.

Så vores behov, følelser etc. skal ikke være styrende, men vi skal styre disse og dermed tage ansvar for os selv ved at agere og reagere sådan at vi både kan og vil stå inde for og stå ved os selv.

Jeg har postet min holdning til dette på facebook siden til LoveRoad.dk og fik nogle reaktioner som du kan se herunder og tusind tak til jer der deltog i diskussionen, det er rigtig godt at få sat flere ord på, det giver gerne anledning til refleksion.

På de sociale medier og i mediebilledet generelt oplever jeg jævnligt at flere holder næsten krampagtigt fast i, at vi er styret af biologi og det er også meget nærliggende at tænke dette, det anerkender jeg bestemt, for det er netop det, som vi er påvirket til at tro igennem årtier, så hvorfor skal vi egentlig tro andet…

Og det kan da også være ganske skræmmende, hvis man har været vant til at give sit køn og dermed biologien ansvaret for sin adfærd. For hvis man skal til at indse, at man selv har ansvaret for at være den type mand eller kvinde, som man både kan og vil tage ansvar for og stå ved, så indebærer det som oftest en adfærdsændring.

Men som med så meget andet, så tror jeg, at det er ganske sundt, at sætte spørgsmålstegn ved meget af det som vi opfatter som biologi, som normalt og derfor måske som ok, og særligt hvis vi oplever at overbevisningen eller adfærden rent faktisk går ud over vores nære, eller nogle andre eller måske endda ganske mange mennesker.

Så du får her et resume af tråden og så kan du selv tage stilling, men først vil jeg bede dig om at læse det hele, reflektere over det læste, selv opsøge mere viden omkring emnet og reflektere noget mere før du tager stilling.

Udpluk fra tråden på Facebook den 15.,6.14:

Jannie Nielsen Hansen

Er du af den overbevisning at din adfærd er styret af dit køn, af biologi?

Hvis du er af den overbevisning at vores adfærd er biologisk bestemt, at du gør det du gør fordi du er en mand/kvinde, så går du ind for biologisme.

Går du ind for dette, så indebærer det også, at du ikke mener at vi som mennesker har et frit valg, og det at vi kan tænke, vurdere, rationalisere som efterrationalisere og vælge bevidst til og fra ikke er noget vi kan eller skal gøre brug af – og her er jeg så ubetinget uenig.

Mænd som kvinder er efter min bedste overbevisning ikke forudbestemt til at være andet end hele mennesker, vi kan ikke begrunde vores adfærd med biologi, vores adfærd er vores helt eget valg, naturligvis med baggrund i kultur, normer, opdragelse etc.

Og dette gør ikke, at vi ikke kan sætte os ud over dette, for uanset hvordan vi end vender og drejer det, så er vores adfærd i sidste ende vores helt eget valg, og vi kan derfor vælge at handle og agere anderledes.

Så næste gang du begrunder din adfærd med dit køn, så fralægger du efter min bedste overbevisning ansvaret for dig selv.

Er det vigtigt for dig hvem du er som menneske, så skal du selv tage ansvar ved igennem din adfærd at handle og agere sådan, at du også er den person som du ønsker at være og det gælder om du gør det åbenlyst eller ej, for du bliver dine valg og din adfærd.

Tina

Jammen – det kan jo bare ses via leg. Drenge ( de fleste vil gerne have det vildere ) osv osv

Og sådan kunne man blive ved. Vi er og bliver forskellige og det er også det der er fascinerende.
Kvinder tænker på en måde. Og mænd på en anden. Og det står ikke til diskussion.

Jannie Nielsen Hansen

Hvis vi ikke kan diskutere Tina – så kan vi heller ikke udveksle synspunkter, inspirere hinanden og dermed hver især få udvidet vores verdensbillede  Men du har helt ret i at det er noget der går dybt i os og det er også det der gør det rigtig spændende

Vibeke

Selvfølgelig står det da til diskussion. Man har ikke automatisk ret, bare fordi man siger: “Basta!” I stedet bør man underbygge sin synspunkt med dokumentation, som for eksempel den her artikel: http://www.telegraph.co.uk/…/Men-and-women-do-not-have…

Jannie Nielsen Hansen

Jeg kender en hel del drenge der rent faktisk ikke bryder sig om vilde lege, men er de så ikke rigtig drenge? Jeg har også hørt om en dreng som fik at vide af sin far at han ikke måtte græde for så var han ikke en rigtig dreng, denne dreng var så kvik nok til at fortælle sin far at hvis han ikke måtte græde når der var noget der gjorde ondt, så ville han ikke være en rigtig dreng  Så er det biologi at nogle drenge bedst kan lide at lege vildt eller er det blot fordi disse drenge kan lide at lege vildt og andre drenge ikke og dermed er det ikke biologisk bestemt for (alle) drenge

Kennet

Naturligvis er vi styret af vores krops kemi. At tro andet strider imod almindelig logik og megen forskning.
At stille det op sort og hvidt om, at der enten kun er biologisme eller fri vilje – er lige så naivt.
Mennesket har naturligvis fri vilje, men er også påvirket af vores kemi, der er bestemt af vores gener og hormoner.
Det er ikke et spørgsmål om arv eller miljø. Det er et spørgsmål om arv OG miljø.

Lene

En undren hefra:

Ofte, når nogen (M/K) foretager sig noget, som de selv eller andre opfatter som positivt bliver det fremstillet som et valg: “Så valgte jeg lige at holde op med at ryge/spise usundt/bande/være kort for hovedet over for min parter m.v.”
Omvendt er det tit, når nogen gør noget, der ikke er så hensigtsmæssigt og som ikke giver positiv feedback, ja, så er det biologien, der styrer….
“Jeg kan ikke gøre for det for min krop er afhængig” eller “Det er mine hormoner/min biologi, der styrer det hele!”
Vi KAN og bør (!) forholde os til vores adfærd. Både når den er hensigtsmæssig og når den er det modsatte.
Hvis vi reducerer køn og adfærd til biologi, kommer vi ingen vegne, men stikker hovedet i busken.

Karl-otto

Mit køn forklarer mange af mine adfærdsmessige træk, det er efter min bedste overbevisning ikke noget jeg kan komme udenom.
Det er overhoved ikke det samme som jeg ikke kan tænke selv og tage ansvar for mine handlinger
At være overbevist om at ens køn ikke har nogen påvirkning ift ens adfærd, er efter min mening at leve et naivt liv.

Jannie Nielsen Hansen

Naturligvis er vi påvirket, men uanset kultur, arv og miljø så har vi alle et valg og vi kan vælge at være bevidst omkring dette eller ej – vores adfærd er altid et valg og et fravalg, hvis vi vælger at være bevidste…

Jamen så kunne jeg da rigtig godt tænke mig at høre nogle eksempler på konkret adfærd der er biologisk kønsbestemt

 Iben

Jeg er helt enig Jannie!!! Den der store forskelsfortælling er ikke andet end konstruktioner. Mennesker er forskellige – ikke på baggrund af deres køn, men deres levede liv. Vi kan aldrig komme til et begreb uden en allerede farvet forståelseshorisont og det gør at der intet bevis er for at biologien afstedkommer de her eksistentielle forskelle, det ellers er så moderne at reproducere igen og igen.

Vi bliver ikke kun hvad vi spiser vi bliver også de forventninger vores kultur har til de respektive køn… Men det er kun en mulighed ud af mange! Og hvor der er forskelsfortællinger skal man altid være kritisk og analysere magtstrukturerne i…

Tina

Hmm . . . . Kønnet er også bestemmende for vores ageren – det er der jo forsket i. Det har noget med hormoner at gøre – som er kemi. Og dette kan vi ikke sætte os ud over. Vi er styret meget mere af hormoner end vi tror. Se bare en forelskelse. Men ud over det – så har vi selvfølgelig et ansvar og et frit valg – uanset om vi er kvinde eller ej. Så nej – jeg er ikke enig.

Karl-otto

Måske er dette et minefelt, ladet med atombomber, men ok :
Kvinder med PMS kan være følelsesmæssig, ret så svingende, hvilket kan gøre dem utilregnelige (overfor mænd) og mænd kan have mere testosteron, så de har en mere aggressiv udadvendt adfærd. Hvilket kan virke skræmmende (overfor kvinder)

Lone

Faktisk er der flere antropologer, som har undersøgt pms i andre kulturer, og deres resultater tyder på, at pms rigtig meget er et kulturelt fænomen. Prøv at google “pms western culture”.

Jannie Nielsen Hansen

Vores adfærd er en del af vores samfundsnormer og -strukturer, det er vores arv og miljø, det er mediebilledet der påvirker os, det er det vi igennem generationer har lært er rigtig for vores køn hver især, men biologisk bestemt tror jeg ikke når vi får pillet alt der her fra, at så meget af vores adfærd i år 2014 der er.

Jeg tror på at vi uanset køn inderst inde har de samme følelser og behov for at elske, blive elsket, få anerkendelse, opleve nærhed og nærvær etc.

Fysisk er vi naturligvis forskellige køn imellem, men det betyder så også at mænd er forskellige fra andre mænd, som kvinder er forskellige fra andre kvinder og det at vi udfylder denne rolle på hver vores vis gør os ikke til en mere eller mindre rigtig udgave af vores køn.

Det som jeg har i tankerne vedr. denne post, det er specifikt vores adfærd, for jeg oplever ind i mellem nogle sige, at det er fordi jeg er en kvinde eller det er fordi at jeg er en mand, at jeg gør det ene eller det andet, i stedet for at se på at det rent faktisk er et valg, netop fordi man kunne have valgt en anden adfærd, valgt at handle anderledes.

Hvis et menneske f.eks. har en adfærd der sårer et andet menneske og begrunder det med biologi, for at fralægge sig ansvaret, så mener jeg at den er helt gal, netop fordi vores adfærd er et valg og jeg tror ikke at vi biologisk er programmeret til at såre hinanden og overskride hinandens grænser og vise manglende respekt og empati.

Jeg tror så heller ikke at det er kvinder der er biologisk programmeret til at vise omsorg, empati etc. men at det er en del af vores kultur der har påvirket os til at udvikle disse kompetencer igennem årtier, men vi har ikke eneret på disse kompetencer, mænd kan også vise omsorg, empati etc.

Mænd har heller ikke eneret på at være beslutnings- og løsningsorienteret, det kender jeg rigtig mange kvinder der også er, så det er heller ikke biologisk bestemt.

Så hvis vi piller kultur, arv, miljø og fysikken fra hvad er der så tilbage af adfærd som er biologisk kønsbestemt?

Her følger lige nogle flere spørgsmål som du kan stille dig selv:

  • Hvis vi er så styret af vores biologi, hvad er det så, der har forårsaget alle de ændringer vi (trods alt) har set ift. kønsroller de sidste ca. 100 år?
  • Hvis vi genetisk set, som race (homo sapiens) ikke har ændret os de sidste ca. 10.000 år (eller mere, jeg er desværre ikke helt sikker på, hvor længe vores genetiske sammensætning har været som i dag), hvordan kan det så være, at vi ikke stadig lever i stenalderen? Nogen må – på et eller andet tidspunkt – have forholdt sig til deres biologiske kodning og gjort op med den
  • Hvis mennesker er mere eller mindre rendyrket biologi “in action”, hvorfor render vi så ikke alle stadig rundt og skriger, stamper i gulvet, kaster med ting eller lign., når vi ikke får vores vilje? Denne adfærd ses jo hos alle børn, der dog via socialisering (opdragelse) ændrer denne. Vi KAN altså ændre adfærd ved at forholde os til vores “instinkter”/behovsimpulser
  • Mennesket er formentlig (det kan vi jo ikke vide helt sikkert) det eneste “dyr” der er i stand til at forholde sig til sin egen eksistens. Vi kan med andre ord tage stilling til vores biologiske forudsætninger og agere herefter. Hvis ikke var vi jo netop bare dyr, der reagerede på instinkter

Så hermed en opfordring til selv at opsøge viden indenfor dette området og være med til at bidrage til at vi alle uanset hvordan vi udfylder vores rolle som mand eller kvinde så er vi helt rigtige som vi er og ikke mindst til at tage ansvar for dig selv og dit liv uden at du giver biologien skylden for de valg som du ikke vil tage ansvar for eller vil ændre på.

Vil du læse mere omkring livet og kærligheden med indspark til at finde ind til dine egne værdier, etik og moral og er du ikke bange for at blive provokeret og blive prikket til, så kan du købe e-bogen ”Helt ærligt!” på saxo.com.

Læs også:

Jannie Nielsen Hansen
LoveRoad.dk

– / –

Vil du holde øje med indlæg på bloggen eller blot følge lidt med i mine betragtninger om værdier, livet og kærligheden, så er du velkommen til at trykke “synes godt om” på LoveRoad.dk facebookside.

Her vil du også få link til andre artikler, samt citater og hvad der lige optager mig om mennesker, livet, værdier, troværdighed og kærligheden – Helt ærligt!

Dette indlæg blev udgivet i Blog. Bogmærk permalinket.

En kommentar til Er vi ren biologi eller hvad?

  1. Pingback: Køn forskelligehed - er vi nu så forskellige? |

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.