Den grumme samvittighed

Den dårlige og den grumme samvittighed… if you succeed

Den her dårlige samvittighed, den tror jeg at vi alle kender til i en eller anden grad, vi kan få dårlig samvittighed over at hente ungerne senere end vi plejer eller at vi igen må udskyde en aftale eller lignende.

Men så er der også den anden dårlige samvittighed, den som gør at vi bliver nervøse, usikre, får ondt i maven eller begynder at lyve for at dække over os selv.

Jeg tror hellere at jeg vil kalde denne type for den grumme samvittighed.

Den grumme samvittighed bunder oftest i, at vi har gjort eller sagt noget, som vi ved, vil såre vores nærmeste og i sidste ende måske vil gøre, at vi mister hende/ham i vores liv.

Den opstår altså når vi har opført os forkert i forhold til den eller de som vi holder af, det er oftest vores nærmeste relationer som gør at vi får dårlig samvittighed.

Men det er jo ikke deres skyld, det er ikke fordi de er tæt på os at vi får dårlig samvittighed, nej – det er det vi gør eller siger som overskrider deres grænser, vores egne eller det som vi har lovet, som gør at vi får ikke blot en dårlig men en grum samvittighed.

Og dermed er det ikke blot samvittigheden i sig selv, men også frygten for konsekvenserne ved vores handling der gør, at vi kan få det rigtigt dårligt med os selv og nogle vælger så at skubbe denne grumme samvittighed over på andre, ved at give dem skylden for det man selv gør og siger, eller ved at pakke det ind i en masse fortielser og løgne for at skubbe frygten og samvittigheden væk og dermed lærer man intet, ved ikke at tage ansvar for sig selv og sine handlinger.

“Be loyal to those who are not present. In doing so you build trust of those who are present” / Stephen R. Covey

Frygten kan oftest mærkes i hele kroppen.

Man kan få det rigtigt dårligt og de her signaler som kroppen kommer med, bør man ikke sidde overhørig, men nærmere tage alvorligt og handle på, for kroppen fortæller på den måde, at man ikke lever i overensstemmelse med sig selv, når man handler på en sådan måde, at man ikke kan eller vil stå ved sig selv.

Som jeg har nævnt før i andre indlæg, så handler man dermed også sådan, at man er sin egen værste fjende, hvis man rent faktisk ikke vil miste sin kæreste eller ægtefælle, hvis grænse man har overskredet.

Det eneste du faktisk kan gøre, for at undgå den grumme samvittighed, den udgave som gør at du ikke bare kan sige pyt til konsekvenserne, det er at lære af dine og andres fejltagelser, sådan at du ikke gør noget der overskrider din partners grænse, svigter deres tillid og det som du har lovet vedkommende.

”Det eneste der virker mod dårlig samvittighed, det er at respektere andre menneskers følelser, at bevare de nære relationer og ikke sætte dig i en situation hvor du kan risikere at såre dem du er knyttet til” / Helmer Bøving Larsen

Vi kan ikke helt undgå den dårlige samvittighed, for ind imellem så kan vi blive nødsaget til at såre et andet menneske, det kan være, at vi må gøre et forhold forbi, at vi må ændre en aftale, at vi på tirsdag ikke kan hente ungerne så tidligt som vi plejer og lignende.

Men det er også helt ok, hvis vi gør det åbent og ærligt, så bunder den dårlige samvittighed ikke i, at vi har gjort noget, som vi ikke kan eller vil stå ved, men i at vi blot ville ønske, at det kunne have været anderledes.

Der er så også de mennesker, som vikler sig selv ind i så mange løgne og historier for at dække over sig selv og give sig selv en masse undskyldninger for ikke at respektere sine nærmestes følelser.

De behøver ikke nødvendigvis at være psykopater, men måske nærmere hærdet af deres mange handlinger uden de helt store konsekvenser, måske fordi de nærmeste har givet mere end en chance for meget.

Disse mennesker har måske ikke længere dårlig samvittighed, fordi de ikke længere selv kan finde rundt i alle deres historier og løgne og dermed ikke længere kan mærke sig selv. De har rykket deres egne grænser umærkeligt uden at stoppe op og pludselig en dag er det for svært at finde tilbage igen uden at miste ansigt, og dermed bliver stoltheden pludselig vigtigere end troværdigheden og kærligheden.

Prøv at forestille dig, hvilken frihedsfølelse det er altid at kunne og ville stå ved sig selv, uanset om andre kender til det du foretager dig eller ej.

Hvad kræver det, tja – det kræver faktisk blot, at du er bevidst om hvad du gør og siger, bevidst om hvilke situationer som du sætter dig selv i, at du vælger bevidst til og fra i dit liv, sådan at du ikke overskrider andres og egne grænser, at du holder det du har lovet andre og dig selv, uanset om de kender til det du foretager dig eller ej.

“Integrity is doing the right thing when no one is watching” / Stephen Covey

Dårlig samvittighed er en energidræner, men at handle så du både kan og vil stå ved dig selv uanset hvad, er en energibooster, som efter min bedste overbevisning giver det største selvværd og en indre fred som giver overskud til så meget andet sjovt, spændende og inderligt i livet som i kærligheden.

Er det ikke bare herligt at vide, at vi selv kan sætte os fri fra den grumme samvittighed, den som vi selv er herre over at holde os fri fra, ved at tage ansvar for os selv, vores liv og hinandens tryghed?

Læs også:

Jannie Nielsen Hansen
LoveRoad.dk

– / –

Vil du holde øje med indlæg på bloggen eller blot følge lidt med i mine betragtninger om værdier, livet og kærligheden, så er du velkommen til at trykke “synes godt om” på LoveRoad.dk facebookside.

Her vil du også få link til andre artikler, samt citater og hvad der lige optager mig om mennesker, livet, værdier, troværdighed og kærligheden – Helt ærligt

Dette indlæg blev udgivet i Blog. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.