3 grader af modenhed

Sjovt det her med udvikling if you are waiting...

Jeg er gået i gang med en bog der hedder ”7 gode vaner” af Stephen R. Covey og det kommer så til at gå ud over dig, fordi den i høj grad inspirerer mig.

På en anden måde, så siger han mange af de ting, som jeg selv taler varmt for, nemlig at vi hver især har ansvar for vores eget liv og ikke kan ændre vores liv, før vi er klar til at ændre på os selv som et autentisk menneske.

Ifølge Stephen er der nogle grundlæggende ting, som er udgangspunktet for, om vi er klar til at ændre på os selv eller ej, og det afhænger af, hvilket modenhedstrin vi udviklingsmæssigt befinder os på.

Det at vi oplever kriser i vores liv, det er naturligvis også i høj grad med til at præge os, sådan at vi bevidst og ubevidst bliver klar til næste trin i den proces.

Vi mennesker fødes totalt afhængige og vil ikke kunne overleve uden vores forældres omsorg og udvikler os derefter skridt for skridt mod at blive et uafhængigt menneske.

Ingen udviklingstrin skal springes over, vi skal kravle før vi kan gå, lære lyde før vi kan tale, og hvert trin er lige vigtigt for at vi kan mestre det næste trin.

Ganske generelt så stiler vi mennesker mod at blive totalt uafhængige. Og det er naturligvis en sund og rigtig udviklingsproces, at frigøre os for andres kontrol og manipulation, men det kan også gøre os også til egoistiske og ensomme mennesker, hvis vi ikke er klar til at udvikle os yderligere.

For bliver vi på dette udviklingstrin, så vil vi have svært ved at bruge os selv, hvis der er noget som vi ønsker anderledes, og i stedet forlange og forvente at andre ændrer sig, for at vi får det, som vi gerne vil have det, og på den måde får vi det aldrig nogensinde, som vi ønsker det.

Vi vil også have en tendens til at leve efter devisen ”tag mig som jeg er” og ”kan du ikke lide lugten i bageriet så skrid” og det kan gøre at vi på den måde ender op med at sidde ganske ensom, uden den kærlighed som vi også søger, men totalt uafhængig af andre mennesker.

Hvis man lever efter den devise, så kan man godt selv have en opfattelse af at man er uafhængig af andre, men er man nu også det… det håber jeg at blive klogere på.

Jeg har ikke tænkt tanken på denne måde før, at der faktisk er et yderligere udviklingstrin. Jeg havde mere tænkt, at det var en del af det at være uafhængig at opnå selvindsigt og selvværd, at det hang uløseligt sammen, men kan godt se, at det ikke nødvendigvis er sådan.

Jeg kender jo til mennesker, der opfører sig som uafhængige og stærke individer, men nogle af disse mennesker, er ikke særligt udviklede på det sociale område og har svært ved at give og tage imod. De har svært ved at åbne sig og give af sig selv, de har svært ved at bede om det de har brug for, og har langt nemmere ved at tillægge andre ansvaret for deres handlinger.

Og det kan sagtens være, fordi disse mennesker er gået i stå på et udviklingstrin, og ikke har nået denne modenhed for at kunne se indad og tage udgangspunkt i sig selv og det er ofte den følelsesmæssige gensidighed man dermed er umoden på.

En uløselig del af personlig udvikling, er at vi mennesker skal udvikle os igennem en modenhedsskala, hvor den første som jeg nævnte er afhængighed, den næste uafhængighed og den sidste er gensidighed.

Gensidighed betyder at man hver især er uafhængige mennesker som forstår at ”sammen står vi stærkere”, at man godt alene kan dette eller hint, men hvis vi gør det sammen så kan vi opnå flere fordele og sammen skabe noget stort.

Mennesker der er afhængige behøver andre til det de gerne vil, uafhængige mennesker sørger for sig selv, men gensidige mennesker er i stand til at kombinere hinandens indsats.

Det gælder i alle livets aspekter, om det er på arbejdspladsen, i foreningslivet eller i kærligheden.

Når man besidder følelsesmæssig gensidighed, så er man klar over sit eget værd, men forstår også nødvendigheden af at kunne give og modtage kærlighed og yde noget for andre.

Med intellektuel gensidighed forstår man at andres tanker og idéer kan give ekstra værdi til ens egne. Og fysisk gensidighed betyder at man sagtens kan klare sig selv og er bevidst om at udbyttet kan blive større ved at arbejde sammen.

Når man er en gensidig person, så har man evnen til at dele ud af sig selv og kan samtidig tage imod af andres kompetencer og potentiale.

Du kan ikke beslutte dig for at være et gensidigt menneske, hvis du befinder dig på det første stadie, men er du blevet uafhængig, så kan du tage valget mod det næste trin, det er ligesom det med at man skal kunne kravle før man kan lære at gå.

For at komme fra afhængighed til uafhængighed skal man lære at overvinde sig selv og det vil jeg så fordybe mig noget mere i.

Har du nogen bud på, hvad det er i os selv, som vi skal overvinde, for at kunne komme fra uafhængighed til gensidighed? Så byd gerne ind.

Dette indlæg er en del af en lille serie, som bliver færdig når jeg engang er færdig med bogen 7 gode vaner af Stephen R. Covey.

Det er en kombination af at jeg gerne vil give alt det videre som jeg selv lærer og reflekterer over, samtidig med at Stephen opfordrer til, at når man læser bogen, så skal man tage stoffet til sig på en sådan måde, at man skal kunne undervise eller oplære i det for at få det største udbytte – og det kommer så til at gå ud over dig.

Indlæggende ud fra bogen vil være en blanding af Stephens og mine ord, krydret med mine opsummeringer, reflekteringer og eksempler fra virkeligheden.

Pt. udover dette indlæg er der:

Du har et valg

Læs også:

Jannie Nielsen Hansen / LoveRoad.dk

 - / -

PS! Tjek ind på Facebook og tryk “Synes godt om” på LoveRoad.dk, så vil du kunne holde dig orienteret om nye indlæg her på siden, samt få kloge citater, indlæg fra andre samt stof til eftertanke om livet og kærligheden  - Helt ærligt!

 

 

 

 

Om Jannie Nielsen Hansen

Kommunikator og inspirations-fe som brænder for at skrive og formidle om livet og kærligheden med udgangspunkt i troværdigheden...
Dette indlæg blev udgivet i Selvindsigt. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til 3 grader af modenhed

  1. Pingback: Kvinder er kvinder værst |

  2. Pingback: Du har et valg |

Skriv et svar