Find dig selv til nytår!

Opnå selvindsigt – Vil du være en glad udgave af dig selv?

- det skal måske være dit nytårsforsæt…  Selvindsigt

Så kan du med fordel lave dig din helt egen personlige grundlov og det vil jeg fortælle mere om i dette indlæg.

“It’s not that some people have willpower and some don’t. It’s  that some people are ready to change and others are not” / ukendt

Nytåret kan som alle andre dage, være rigtig god at bruge som skæringsdato for noget nyt og målet kan være meget andet end at man vil træne mere, spise sundere eller holde op med at ryge.

Det kan også “blot” være, at man vil være mere glad – og hvad skal der så til for det?

Er det materielle ting der er vigtige for dig, en ny udestue, tøj og sko, den nye sofa, er det dét som vil gøre dig glad på den lange bane?

Er det mon at dine nærmeste er glade, måske er det endda så vigtigt for dig, at du glemmer og tilsidesætter dig selv?

Uanset hvor sød, betænksom og givende man er som person, så er der ikke et uendeligt lager, på et tidspunkt er man nødt til at lade sig selv op.

Man er nødt til også at tænke på sig selv, med god samvittighed, så man selv er glad og kan give glæde videre til andre.

“If you don’t design your own lifeplan, chances are you’ll fall into someone elses plan. And guess what they have planned for you? Not much” / Jim Rohn

Find ud af hvad du har det godt og skidt med

Det kan godt være svært at finde sig selv, at finde ud af hvem man er og gerne vil være og endnu sværere kan det opleves også at handle på det

– der er faktisk også en masse mennesker, som aldrig rigtig finder ud af det og som heller ikke har noget ønske om det i nogen retning – og har det fint med det.

Mange gange så starter ens ønske om at “finde sig selv” med, at man har været ude for en eller flere kriser i sit liv, eller også har man længe gået og været småutilfreds, småfrustreret, småulykkelig og ja, bare ikke rigtig glad og så beslutter man sig for at gøre noget ved det.

Jeg har læst en masse bøger og artikler samt været til et utal af workshops, kurser og foredrag omkring selvindsigt og så har jeg talt med masser af mennesker faglærte som ufaglærte, coaches, terapeuter, psykologer samt mennesker der blot har oplevet deres del af livets strabadser, men ingen har en konkret opskrift som man bare slavisk kan følge.

Desværre ligger det svære arbejde hos én selv og det er meget individuelt hvad der er vigtig for den enkelte og hvordan vi hver især bedst trives med at nå derhen hvor vi gerne vil være.

Se indad og mærk efter

Man skal ganske ”enkelt” finde ud af hvad der gør én glad og stolt indeni over at være lige netop en selv og meget vigtigt, man skal handle på det og hen mod det.

For mig har det i første omgang noget med værdier at gøre og dernæst hvad der skal til, for at man ikke går på kompromis med sine værdier. Samt alle de små brikker der hver i sær bringer en glæde – det er når alle brikkerne bliver samlet til et helt puslespil – et helt menneske.

Det kan være rigtig svært at finde ud af, men så kan man gå den anden vej.

Det man ikke har det godt med, det man er knap så stolt af, det man ikke er rigtig åben og ærlig omkring, dét er meget nemmere at finde ud af, og det er lige akkurat dét, der så skal handles på og undervejs finder man ofte ud af, hvad der i stedet gør én glad.

For at kunne hjælpe sig selv, så skal man blive bevidst om sig selv, man skal være ærlig omkring sig selv og mærke rigtig godt efter.

Kender du det, at du laver et eller andet og mærker en ro og glæde indeni, noget der går mere dybt, det er dét som du skal have mere af i dit liv. Og omvendt det der dræner dig for energi, dét skal du have mindre af i dit liv.

Når du laver noget som du kan mærke indeni gør dig godt, så sæt det lige i baghovedet til puslespillet omkring hvad der skal til for lige netop dig, det samme når du mærker noget der ikke gør dig godt, så find ud af hvad det er, for der kan være flere lag i dette.

Hvis et menneske opfører sig skidt overfor dig, hvad er det så du ikke bryder dig om, er det uretfærdighed, uærlighed, utroværdighed, egoisme, ligegyldighed eller andet?

Det er lige det rigtige ord du skal tage fat i, for det er dét der betyder noget særligt for dig og fortæller dig noget om dine værdier.

Vi mennesker kan have forskellige værdier, noget der betyder noget særligt for os for at vi kan føle os som et helt menneske.

Men uanset hvilken værdi du har, så er min overbevisning at vi ikke kan gå på kompromis med vores inderste værdier uden at give køb på os selv.

Lav din egen personlige grundlov not until we are lost

Jeg oplevede for en del år siden at få stress og det satte gang i nogle ting i mig.

Jeg valgte, at jeg ville bruge det konstruktivt, det skulle ikke kun være skidt, jeg ville simpelthen også have noget godt ud af det.

En af de ting jeg gjorde, da jeg igen havde overskud til mig selv, det var at udarbejde min helt egen private grundlov.

Den proces er rigtig god for at mærke efter i sig selv, for det kan tage tid, før man føler at den er helt rigtig for én, der kan skrives og skrives, slettes og rettes flere gange før man bliver tilfreds med den.

Ofte er det også godt at få sine tanker ned på skrift, ikke fordi man skal gå og læse det hele tiden, men det at få det skrevet ned og kigge på det ind imellem, det gør aftalen som man laver med sig selv mere tydelig og bindende.

En personlig grundlov er pejlemærker for det liv som du vil leve

- en rettesnor for din brug af tid og kræfter.

Det er punkter som du selv tager ansvar for.

1) Jeg ønsker: Youll never change your life

Her skal du skrive punkter op om den person du gerne vil være og hvad du ønsker for dig selv – om det er at udvikle gemte eller om det er at vedligeholde egenskaber og vaner du allerede har

 • Jeg ønsker at være…
 • Jeg ønsker at besidde (egenskaber)
 • Jeg ønsker at drikke mere vand etc.

2) Kompetencer:

Her skal du skrive punkter som du føler udvikler dig – det kan både være privat og arbejdsmæssigt

 • Jeg vil tage specifik uddannelse…
 • Jeg vil lære at…
 • Jeg vil gøre mere ved…

3) Råderum:

Her kan du skrive om noget der vil lette dig og give dig en større frihedsfølelse, det kan f.eks. være omkring din økonomi eller hvor og hvordan du kan have “din egen tid” til at gøre det der giver dig energi og en frihedsfølelse.

Med frihed mener jeg ikke at man skal fralægge sig sit ansvar for partner og børn, nej jeg mener den form for frihedsfølelse der giver overskud, om det er økonomi, sport eller andet.

 • Jeg vil bruge mindre end jeg tjener…
 • Jeg vil rydde ud i mine udgifter/forbrug etc….
 • Jeg vil tjene mere…
 • Jeg vil leve af min hobby…
 • Jeg vil prioritere tid med…

“A hero is someone who understands the responsibillity that comes along with his freedom” / ukendt

Du skal handle og tage ansvar for dig selv, dit liv og dine valg ellers er det blot ord

Nu har du fundet ud af hvad du ønsker i dit liv og af dig selv, så skal du finde ud af hvordan du opnår dette.

Hvis du finder ud af at personlig integritet (ærlighed/troværdighed) har stor værdi for dig, så skal du også selv have stor integritet.

Du skal derfor definere overfor dig selv, hvad integritet, ærlighed, troværdighed er for dig og have in mente at det du kræver og ønsker fra andre, skal være noget som du selv først og fremmest vil arbejde for at leve op til.

Ønsker du at udvikle dine sociale kompetencer, så skal du finde ud af hvad du mener med dette og igen handle på det.

Det kan være at du vil lære at være mere udadvendt, at du vil lære small-talk eller at du vil komme af med noget af din generthed. Det kan du f.eks. gøre ved at lave nogle aftaler med dig selv, bare nogle små nogen i starten.

Det kan være at du aftaler med dig selv at komme ud en gang om måneden, hvor der er en masse mennesker du ikke kender og at du som minimum skal small-talk med to mennesker i løbet af den tid du er der. Det kan være til foredrag, i køen i biografen, på café eller andet der har din interesse.

Og sådan skal du bygge videre på det du ønsker for dig selv, find ud af hvad det betyder for dig og hvad du vil aftale med dig selv at gøre for at komme det nærmere.

Finder du frem til at en hård økonomi tager hårdt på dig og dit overskud, så skal du finde frem til hvordan du får en bedre økonomi.

Det kan være at du skal lave nogle aftaler med dig selv om at du i en periode betaler ekstra af på nogle bestemte regninger for at få de udgifter ud af verden, du kan aftale at du aldrig opretter afdragsordninger, at du ringer og laver aftaler med de du skylder penge om en bedre afdragsordning eller at du finder dig et job eller tager dig en uddannelse der vil give dig en større indtægt.

Fælles for alle punkter du finder frem til er, at du skal finde ud af hvordan du vil komme dertil og så skal du handle på det og du vil mærke for hvert skridt du tager, en lettelse og en indre glæde fordi hvert skridt bringer dig derhen hvor du har fundet ud af med dig selv at du har det bedst.

En ændring af vaner, handlingsmønstre og måske livsstil

Det at udarbejde min egen personlige grundlov, gjorde at jeg tog stilling til en masse ting omkring mig selv og det var slet ikke fordi meget slet ikke var sådan i forvejen.

Jeg fandt blot ud af mine grænser og værdier, hvad jeg godt kunne lide, hvad der skulle fortsættes med og hvad jeg manglede for at være rigtig glad og fik det sammenfattet.

Det er fint nok at tage et punkt af gangen eller blot nogle stykker, man skal bare være opmærksom på at man aldrig bliver færdig, det skal vedligeholdes.

Jeg er endnu ikke helt i mål med alle mine punkter, det er en proces. Men jeg er kommet meget meget langt, hvor langt det meste er blevet en god vane, men jeg har f.eks. endnu ikke hittet ud af det med at meditere, som jeg har på min liste.

Jeg har et mylder af tegneserier, idéer, artikler og huskesedler kørende i hovedet, til at det endnu er lykkes for mig, men det kommer, for det har jeg besluttet mig for.

Det er en hel livstilsændring, måske ikke i det store udadtil, men indeni én skal der virkelig rykkes.

Og måske har man det faktisk fint med sig selv, det havde jeg i store træk, jeg var f.eks. positiv, smilende, hjælpsom og imødekommende, og jeg havde det bedst med ærligheden.

Men jeg var f.eks. ikke så god til at huske mig selv, jeg tilsidesatte ofte mig selv for andre og for den store helhed, og tog ansvar for andres handlinger og glattede ud.

Alt det vidste jeg egentlig godt, men forskellen er nu, at jeg er blevet bevidst om det sammen med bevidstheden om hvad jeg vil med mig selv og mit liv.

Jeg har fået defineret mig et mål, som jeg selv tager ansvar for og aktivt forfølger og jeg ved hvorfor jeg gør det.

Jeg er blevet bevidst om mig selv og har fået mig et WHY og dét gør den helt store altafgørende forskel.

 ”When you don’t know why you do, what you do – just remember why you startet” / unknown

Jeg håber at dette indlæg har inspireret dig til at lave din egen grundlov og har givet dig lyst og mod til at handle mod det som vil gøre dig glad indeni.

Det kan godt være at du finder ud af at du savner noget i din hverdag og i stedet for at give andre ansvaret for at du f.eks. savner nye input, så tag selv ansvar for at du kommer ud og oplever noget om det er at komme på museum, til foredrag, på kursus eller andet der vil give dig den inspiration du søger.

Men vigtigst er det at du undervejs husker dig selv på hvorfor du startede, for det er din motivation for at nå det du ønsker for dig selv og i dit liv.

Det man lærer af er ikke selve målet, men vejen dertil…

Du kan læse mere her:

Rigtig godt nytår – Helt ærligt!

“If you are waiting for at sign from the universe. THIS is it – now go big” / ukendt

Jannie Nielsen Hansen / LoveRoad.dk

- / -

Vil du holde øje med indlæg til bloggen eller blot følge lidt med i mine betragtninger om værdier, livet og kærligheden, så er du velkommen til at trykke “synes godt om” på LoveRoad.dk facebookside.

Her vil du også få link til andre artikler, samt citater og hvad der lige optager mig om mennesker, livet, værdier, troværdighed og kærligheden – Helt ærligt!

Om Jannie Nielsen Hansen

Kommunikator og inspirations-fe som brænder for at skrive og formidle om livet og kærligheden med udgangspunkt i troværdigheden...
Dette indlæg blev udgivet i Selvindsigt. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Find dig selv til nytår!

 1. Pingback: Dit liv - dit ansvar |

 2. Pingback: Lykke er lige her og lige nu |

Skriv et svar