Lykke der lykkes?

At være lykkelig

Her følger et tankespind fra mig af, nogle tanker jeg har gjort mig omkring hvad der gør os mennesker lykkelige, hvad der skal til – og hvad der kan presse os ud i at gøre os tanker omkring vores liv. 

Det er ikke en opskrift på at blive lykkelig, men nogle tanker jeg har gjort mig, som måske kan give dig noget stof til eftertanke.

Vi mennesker vil jo så gerne elskes for den vi er og mange gange er det sådan at det eller den vi får anerkendelse for at være, at den person gør vi os til, eller den rolle bliver vi i, for at få anerkendelsen og dermed føle os elsket.

Kvinden der får at vide, at hun er en god mor og er dygtig til sin hobby, hun bliver i den rolle lige så længe at hun får anerkendelsen for det og lige så længe at der ikke sker noget i hendes liv, der får hende til at ønske at opdage sig selv og om hun nu også kun er dette eller om der er mere derinde.

Det kan også være manden, der får at vide at han tjener mange penge og er dygtig til sit arbejde, han vil dermed lægge stor vægt på at have dette eller lignende arbejde og lægge en stor del af sin energi lige der, fordi det er det der giver ham anerkendelse og dermed får ham til at føle sig elsket.

Og det er der absolut intet forkert ved, så længe at han som hun, føler sig glad og lykkelig.

Mange gange er det en krise, to eller flere der gør, at vi som menneske får lyst eller bliver presset til at se indad og finde frem til vores værdier og hvad der skal til for at vi også selv er glade inderst inde.

Jeg har hørt fra flere, mig selv iberegnet, at når man har været igennem en krise som at have haft stress, at være blevet svigtet, utroskab, skilsmisse, arbejdsløshed, dødsfald eller sygdom i familien, så kan det gå op for én at det vigtigste i livet er at være glad, det er kærligheden, nærheden og de små og store øjeblikke i livet.

At omgive sig med mennesker der giver en god energi og foretage sig ting der gør én glad indeni. Det kan være arbejdet, en hobby eller andre fritidsinteresser, det kan være samvær med familien, man lærer at prioritere anderledes, at prioritere de ting i livet som er vigtige for én inderst inde.

Ting man før kunne gå op i, som rengøring, de rigtige farver sofapuder, den dyre sofa, den nye bil, mærketøjet, hvad andre synes, de ting bliver sekundære eller ligefrem ganske uvigtige.

Lyder det banalt eller måske endda som at have en lille ambition i livet, blot at ønske at være glad og lykkelig?

Det er det bestemt ikke, for det kræver en voldsom selverkendelse og en lyst, evne, vilje og ikke mindst modet til at se indad og mærke efter hvad der er ens værdier og hvilken pris man vil betale for at kunne efterleve disse værdier.

“Der kan ligge en stor frihed i at forpligte sig helt. For hvis du altid holder en bagdør åben – eller bare på klem – vil du aldrig mærke den frihed, der kommer af at have sagt ja til noget af hele sit hjerte” / Sofia Manning

At finde sin indre lykke er en lang livs-proces

- som nok aldrig stopper helt.

Det værste for os som mennesker, tror jeg er at føle os presset på vores værdier, men ofte finder vi slet ikke ud af hvad vores værdier egentlig er, før vi reelt bliver presset på dem.

Hvis du oplever, at den du elsker og stoler på er uærlig overfor dig, hvad så?

Tjae, hvis ærlighed ikke er en af dine værdier, så vil det ikke gøre det store ved dig, du vil måske blive vred og irriteret, måske endda gøre det forbi, men du vil ikke opleve det som det store svigt.

Men er ærlighed en af dine værdier, så vil du få det absolut og aldeles rædselsfuldt indeni. Du vil opleve det ligesom at blive svigtet ganske voldsomt, det vil ødelægge din naive tro på kærlighed og tillid – og det vil være et stort tab for lige dig, netop fordi at ærlighed er din værdi.

Hvis nu du finder ud af at ærlighed er en af dine værdier, så er det vigtigt for dig, at du i din inderkreds har mennesker der har samme værdi, eller som det mindste ikke vil svigte dig på dine værdier og er meget bevidst omkring dette – for du vil ikke kunne leve med andet.

Uærlighed i din komfort zone, i din tryghedsbase, det vil æde dig op indefra.

”Vær åben for forandringer, men gå ikke på kompromis med dine inderste værdier”

Det er en lang proces at finde frem til, om man nu også vil betale prisen for at være tro mod sine værdier, og prisen er de konsekvenser man vil tage, hvis man ikke har sine værdier, her er eksemplet ærlighed, i sin inderkreds, det kan være at skulle vælge mennesker fra som man elsker, fordi at man finder ud af at det derfor ikke har nogen fremtid, når værdierne er så langt fra hinanden.

Har man ikke fælles værdier i et forhold eller som det mindste bevidsthed og viljen til at efterleve hinandens værdier, så vil forholdet have meget svære for ikke at sige umulige odds, for man vil gang på gang overskride hinandens grænser og man vil ofte skulle gå på kompromis med sine værdier og det kan man ikke uden at ødelægge sig selv inderst inde.

Men det indebærer også, at man ikke kan kræve det af andre, som man ikke selv vil give, man kan ikke afkræve ærlighed af sine nærmeste uden at give det selv. Man kan ikke kræve at blive prioriteret, hvis man ikke selv prioriterer tilbage og meget meget mere.

Har du ærlighed som værdi, så vil du opdage, at for hver gang du bevidst vælger ærligheden, jo mere hel føler du dig indeni.

Det er ikke fordi, at du nødvendigvis har været én der selv gik og løj, du har måske nærmere følt det voldsommere eller mere irriterende end andre, når du oplevede at folk ikke var ærlige overfor dig, også med mennesker som ikke stod dig nær og du har måske bare ikke været bevidst om dit behov for ærlighed.

Bevidstheden gør også, at du tænker over hvilke situationer du sætter dig i, det tvinger dig til at det du gør og det du siger, også skal være noget som du kan stå inde for og stå ved, uanset om du skulle blive konfronteret med det eller ej.

Det kræver også at man lærer at sige til og fra, at man trækker en grænse og er konsekvent omkring den og er du nået dertil hvor du kan dette, så giver det et selvværd som giver bedre adgang til livsglæde og mod på livet som kærligheden.

Det er ofte også sådan, at når man mister én, som man elsker eller har kær, de dør en pludselig og alt for tidlig død. Så kan livet føles ganske skrøbeligt, hvis og når man begynder at tænke over alt det den person ikke fik oplevet, tænker over den måde personen levede sit liv på, så kan det give stof til eftertanke til en selv, for hvad man vil og ikke vil med sig selv og sit liv.

Men der er stor forskel på at finde ud af en masse ting omkring sig selv og hvad der er vigtig for én i livet, til også at handle på det, mod det der vil gøre en glad og hel som menneske – og nogen gange kan man føle sig så presset, så man ikke kan andet og for hvert skridt man tager, kan man opleve en lettelse og indre glæde.

Jeg læste engang en artikel af en australsk sygeplejerske som arbejdede på et hospice, for mennesker som inden for kort tid skulle sige farvel til livet alene eller også til deres elskede.

Det hun bed mærke i var at, det eneste som disse mennesker fortrød, det var at de ikke havde værdsat og gjort mere ved nærheden og kærligheden, det var ikke de store biler og andet krims krams, som gjorde dem stolte af dem selv, eller triste fordi de ikke havde nået at opnå disse ting.

Nej, det var de små ting. Det var tid til nærvær og kærlighed, at man havde sagt til og fra, at man havde givet sig selv lov til at være lykkeligere.

Du kan læse artiklen her (den er på engelsk): Top five regrets of the dying

Her er en udgave fra BT på dansk: Her er de fem ting vi fortryder på dødslejet

Men hvad skal vi så gøre for at blive lykkelige?

Mon ikke at vi kan opsummere det til at vi skal:

  • Være autentiske mennesker med personlig integritet (ærlig og troværdig)
  • Vi skal finde frem til vores værdier og være tro mod dem
  • Vi skal værdsætte nærheden, kærligheden og venskaber
  • Vi skal opprioritere de ting der er vigtige for os og nedprioritere de andre

Vi skal elske, grine, græde, leve i og med respekt for hinanden, kunne stå inde for og ved os selv og lære at sige pyt.

Jannie Nielsen Hansen / LoveRoad.dk

Om Jannie Nielsen Hansen

Kommunikator og inspirations-fe som brænder for at skrive og formidle om livet og kærligheden med udgangspunkt i troværdigheden...
Dette indlæg blev udgivet i Selvindsigt. Bogmærk permalinket.

3 kommentarer til Lykke der lykkes?

  1. Pingback: Hvad er din indre længsel? |

  2. Pingback: At få overskredet sine grænser |

  3. Pingback: På flugt fra kærligheden |

Skriv et svar