De fem kærlighedssprog

Kærlighedens fem sprog 

Jeg vil anbefale at læse bogen og/eller at tage testen “kærlighedens fem sprog” af Gary Chapman, testen kan findes her på engelsk.

Bogen giver en god forståelse for hvor forskelligt vi hver især opfatter en kærlighedshandling og det at modtage kærlighed, hvad der er ens primære kærlighedssprog, dog ønsker de færreste at undvære kærlig berøring og omgangstone.

Eksempel på et par der elsker hinanden, men hver især ikke føler sig elsket:

Se nu Peter her, som køber blomster til sin kone og har andet godt med hjem til hende ganske ofte, fordi han elsker hende, men hun føler sig ikke rigtig elsket, og hun gør Peter tjenester hele tiden, hun laver mad, hun gør rent, hun laver kaffe til ham, hun vasker hans tøj og stryger hans skjorter, men han føler sig heller ikke rigtig elsket…

Sådan kan man gå fejl af hinanden og i den aller bedste mening, hvor Anne her blot skulle købe lidt chokolade eller en god bog eller andet stort som småt til Peter ind imellem og Peter blot skulle lave te til Anne, lege med ungerne, pudse vinduerne, bære den tunge vasketøjskurv hen til vaskemaskinen, tage tallerknen med ud for hende og så ville de begge føle sig elsket af hinanden.

Ofte handler man ud fra sit eget kærlighedssprog, hvis ens kærlighedssprog er tjenester som Anne her, så tror hun ubevidst at det er sådan at Peter også opfatter kærlighedshandlinger, så hun gør ham den ene tjeneste efter den anden og omvendt så er Peters kærlighedssprog gaver, og lige meget hvor mange gaver han vil give Anne, så vil Anne blive mere og mere sikker på at Peter ikke elsker hende, fordi det er hans kærlighedssprog og ikke hendes.

De fem kærlighedssprog er:

Anerkendende ord:

Komplimenter eller anerkendende ord som kærlighedssprog, er ved at bruge anerkendende ord, det er når du påskønner, opmuntrer, roser og motiverer positivt, taler venligt og med ømhed.

Hvis anerkendende ord dit kærlighedssprog så vil du opleve krav og kritik meget negativt.

Tid:

Tid til hinanden vil sige, at man giver hinanden sin fulde opmærksomhed.

Hvis dette er dit kærlighedssprog så har du et behov for at opleve udelt opmærksomhed fra den du elsker. Det kan du opleve ved at du bliver lyttet til uden afbrydelser i en positiv samtale, at din elskede giver af sin tid og prioriterer at være sammen med dig når i er sammen.

For dig er det også vigtigt at have fælles oplevelser, om det er en tur i biffen, at gå en tur hånd i hånd eller tage på weekend sammen.

Gaver:

Det at give og modtage gaver er overalt et symbol på en kærlig tanke.

Hvis gaver er dit primære kærlighedssprog så vil næsten alt, hvad du modtager være et udtryk for den andens kærlighed til dig.

Gavens værdi betyder ikke så meget. Det primære er, at den du elsker har tænkt på dig. Det er derfor bedre at modtage en billig ting som der er blevet brugt tid på at finde frem til, end den dyreste parfume der stod forrest på hylden, der hvor man lige kom forbi.

Tjenester:

Betænksomme handlinger der letter den man elsker i hans/hendes hverdag, eller som blot signalerer at man er blevet tænkt og husket på.

Det kan være at den du elsker støvsuger, leger med ungerne, går ud med skraldet, henter dig fra arbejde af, hjælper børnene med lektierne, bærer tallerknen ud for dig og aflaster og hjælper dig på anden vis.

Hvis dette er dit kærlighedssprog med venlige og betænksomme handlinger, så vil du føle dig elsket, når din elskede forstår at handlinger siger mere end ord.

Fysisk berøring:

Hvis fysisk berøring er dit kærlighessprog, så vil du sætte stor pris på at blive rørt ved, som en kærlig hånd på skulderen, et kram, at blive kysset og taget i hånden, at sidde tæt i sofaen sammen.

Så vil det signalere kærlighed med blide og bekræftende berøringer.

Hvordan?

Det kan godt være svært, selvom man synes man kender sin partner godt.

Er du i tvivl om hvilket kærlighedssprog din partner har, så prøv at lægge mærke til hvad der værdsættes, hvis din partner ikke er god til at værdsætte med ord, så kan du måske se det i øjnene eller mærke det, når du rammer rigtigt – du kan måske endda mærke en slags ligegyldighed når du rammer forkert.

Du kan også få din partner til at tage testen og så kan I tale ud fra den og finde frem til jeres kærlighedssprog.

Ofte har man heller ikke et kærlighedssprog 100 %, man er nok mere 60/30/15/5. Det betyder så, at man skal have en del af det der betyder 60 % for én og til dels også det der betyder 30 og hvis man så også kan få lidt af de sidste, er det bare perfekt.

De færreste mennesker ønsker at undvære nærhed og nærvær, at blive rørt ved og blive tænkt på. Disse ting bør være grundlæggende i ethvert forhold. Ovenstående er blot for at forstå ens forskellige præferencer for at føle sig elsket og værdsat, det er de små ting i hverdagen, der lige giver det sidste når kærligheden og trygheden i forholdet er på plads.

Det kan være svært at sætte ord på hvorfor man ikke føler sig elsket, hvis man er tryg i forholdet, der mangler ikke sex eller andet godt, hvis ens kærlighedssprog for eksempel er tjenester og man ikke er bevidst om det.

I bogen er der flere eksempler på parforhold hvor begge eller blot den ene får øjnene op for partnerens kærlighedssprog, det vil naturligvis være optimalt hvis begge var interesseret i at finde ud af hinandens og handle på det, men bogen viser også at man selv kan starte og give det en chance på et par måneder, hvor man har fundet ud af sin partners kærlighedssprog og handler positivt ud fra dette og hvad det kan gøre for et forhold.

For når ens partner føler sig elsket, så smitter det oftest af, så partneren også vil vise sin kærlighed til dig.

Men der er altid én der skal starte.

Og hvorfor kan det så ikke være dig?

/ Jannie Nielsen Hansen

Om Jannie Nielsen Hansen

Kommunikator og inspirations-fe som brænder for at skrive og formidle om livet og kærligheden med udgangspunkt i troværdigheden...
Dette indlæg blev udgivet i Kærligheden. Bogmærk permalinket.

3 kommentarer til De fem kærlighedssprog

  1. Pingback: Hvorfor er det nu lige at jeg elsker dig? |

  2. Pingback: Står du i vejen for dig selv? |

  3. Pingback: Gør det ondt at tale sammen |

Skriv et svar